Instalarea unor contoare suplimentare de către prosumatori nu reprezintă o obligație europeană, așa cum susține ANRE, spune deputata USR Cristina Prună. În opinia sa, este posibil ca, prin acest pas, să se pregătească renunțarea la compensarea cantitativă, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor.

Panouri fotovoltaice pe acoperișFoto: Elena Elisseeva | Dreamstime.com

Deputata Cristina Prună spune că directiva respectivă se referă la contoarele inteligente care trebuie instalate la toți consumatorii din România, nu la instalarea unui contor suplimentar pentru prosumatori.

Ea solicită ANRE să clarifice public dacă pregătește renunțarea la compensarea cantitativă a energiei produse și consumate de prosumatori, ceea ce ar îngropa sectorul prosumatorilor, una din puținele componente ale sectorului energetic românesc care a performat în ultimii ani.

„ANRE a decis montarea unui contor suplimentar la prosumatori, care să măsoare cantitatea consumată de aceștia din propria producție. Asta deși nu a fost încă îndeplinită cerința legală existentă privind introducerea contorizării inteligente a tuturor consumatorilor din România.

Temerea noastră este că, prin acest pas, se pregătește de fapt renunțarea la compensarea cantitativă a prosumatorilor, ceea ce ar fi extrem de toxic, nu doar pentru prosumatori, ci pentru întreg sistemul energetic românesc și, de aici, pentru noi toți”, declară Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii, potrivit unui comunicat.

ANRE justifică noua măsură prin transpunerea Directivei (UE) 2019/944 privind normele pentru piața internă de energie electrică, dar prevederile directivei nu fac referire la obligativitatea introducerii unui al doilea contor în cazul prosumatorilor.

Această obligativitate introdusă în România de ANRE reprezintă strict o interpretare excesivă a cadrului normativ european, susține Prună.

Prună spune că niște „băieți” își vor umple buzunarele în urma instalării acestor contoare

„La fel ca în cazul taxei pe soare, noua obligativitate nu este în niciun fel impusă de legislația europeană. Aceasta aduce un plus de cost pe care îl vom plăti toți în tarifele de distribuție și un plus de birocrație și impredictibilitate pentru prosumatori. Din păcate, în loc să vină cu soluții pentru stocare, pentru optimizarea funcționării rețelelor, ANRE tot caută cum să pună bețe în roate prosumatorilor.

Aici este de fapt problema, nu va câștiga nimeni de pe urma acestei măsuri, doar niște băieți care își vor umple iar buzunarele de pe urma instalării acestor contoare suplimentare. Nu se înțelege că acest sector trebuie susținut în continuare și că trebuie să existe predictibilitate legislativă, în loc ca guvernanții să înceapă să pună pe butuci orice merge în această țară”, adaugă deputata Cristina Prună.

Noile contoare costă 100 de milioane de euro, spun prosumatorii

„Cu toate că "taxa pe soare" (taxa pe energia consumată din producția proprie - n.r.) a fost abrogată conform OUG 32/2024, ANRE continuă să solicite instalarea celui de-al doilea contor pentru prosumatori. Costul acestor contoare suplimentare inutile a fost estimat de APCE la 100 milioane de euro, valoare care include echipamentul, montajul și software-ul (estimat pentru 200.000 de prosumatori)”, se arată într-un comunicat al Asociației Prosumatorilor și Comunităților de Energie (APCE).

Potrivit asociației, ANRE recunoaste în scris faptul că aceste 100 milioane de euro vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România prin tariful de distribuție.

„România nu are în acest moment o rețea energetică smart (smart-grid) pentru că acest lucru înseamnă instalarea de contoare inteligente la toți consumatorii din România. În loc să instaleze contoare acolo unde este nevoie, ANRE irosește 100 milioane de euro și instalează câte două contoare inteligente la fiecare prosumator”, precizează asociația.

În opinia prosumatorilor, ANRE dorește să contorizeze această energie pentru raportarea în fața organismelor europene.

„ANRE și Ministerul Energiei doresc să prezinte rezultatele investițiilor făcute de prosumatori, multe din fonduri proprii, ca realizări ale statului român. În loc să facă investiții serioase în infrastructură, ANRE și Ministerul Energiei doresc să acopere lipsa de realizări prin această contorizare, chiar dacă asta înseamnă să plătim 100 milioane de euro pentru nimic”, se mai arată în comunicatul APCE.

ANRE: Costurile cu montarea noilor contoare vor fi incluse în tarifele de distribuție

HotNews.ro i-a întrebat pe reprezentanții ANRE de ce este nevoie de acest contor suplimentar.

„În perspectiva creșterii numărului de prosumatori, a capacității instalate a acestora, dar și inerenta integrare a prosumatorilor în comunitățile de energie, funcționalitatea contorului de măsurare a energiei electrice produse va asigura:

  • date necesare cunoașterii exacte a valorii energiei electrice produse, dar și a consumului asigurat de producția locală;
  • prin centraliarea acestor date va fi posibilă o raportare corectă și precisă a îndeplinirii țintelor angajate de către România;
  • asigurarea unor funcționalități necesare îndeplinirii standardelor aferente serviciilor de transport și distribuție energie electrică;
  • implementarea seviciilor de flexibilitate furnizate de operatorii de rețea, prevăzute în reglementările europene și în legislația internă;
  • asigurarea rezilienței rețelelor electrice de distribuție la care se racordează prosumatorii”, a răspuns instituția, în urmă cu o săptămână.

Aceste contoare vor fi instalate din fondurile companiilor de distribuție, însă vor fi recunoscute în tarifele de distribuție (pe care le plătesc toți consumatorii - n.r.), a mai precizat ANRE.

Totodată, întrebați care sunt alte țări europene unde prosumatorii și-au instalat al doilea contor, reprezentanții ANRE au precizat că nu dețin aceste date.

Prosumatorii spun că ANRE invocă eronat directivele europene

Introducerea contoarelor inteligente este prevăzută de Directiva europeană 2019/944, se mai arată în răspunsul ANRE.

Pe de altă parte, reprezentanții prosumatorilor susțin că această directivă se referă la obligația de instalare a contoarelor inteligente primare (de la poartă), pe care ar trebui să le aibă toți consumatorii, nu se referă la contoarele pentru prosumatori.

Ei acuză ANRE că invocă directivele europene pentru decizii „discutabile”:

„Atragem atenția că folosirea cu "rea-credință" sau interpretarea greșită a unor directive europene generează în societate un sentiment anti-european care poate avea consecințe grave.

Nu există directive europene care să oblige instalarea celui de-al doilea contor și din informațiile APCE nu există o altă țară în Europa care să solicite dubla contorizare.

A.P.C.E. solicită:

  • Eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori.
  • Interpretarea corecta si nepărtinitoare a legislației europene aflata in vigoare”.

În prezent, în România sunt peste 120.000 de prosumatori și, până la finalul anului, ANRE estimează că numărul lor va crește la 200.000.

Sursa foto: Dreamstime