​Cei aproximativ 5.500 de angajați ai producătorului de gaze Romgaz nu au primit prime de Paște în acest an, situația fiind o premieră în istoria companiei. Conducerea societății spune că nu exista până acum o bază legală pentru a acorda prime salariaților în acest an, însă Guvernul va aproba în curând un memorandum de rectificare a bugetului companiei.

RomgazFoto: AGERPRES

„Ne așteptam să primim o sumă de 500 de lei net, așa cum am primit anul trecut. Este pentru prima dată în istoria companiei când nu primim prime de Paști”, a afirmat, pentru HotNews.ro, Ioan Stoicovici, șeful sindicatului Romgaz.

Sindicatul a emis și un comunicat de presă: „Rușine să le fie pentru faptul ca nu s-a acordat nimic angajaților cu ocazia sărbătorilor pascale, comparativ cu alte societăți din cadrul Ministerului Energiei (de la înființare, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a acordat în fiecare an stimulente financiare, devenind o tradiție pentru cei credincioși). Aceasta demonstrează că cei responsabili nu au credință!”.

Ce spune conducerea Romgaz despre primele care se vor acorda salariaților anul acesta

Acordarea de prime către salariații Romgaz în acest an depindea de aprobarea în Guvern a unui memorandum de rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli a companiei.

Aceasta deoarece în decembrie anul trecut, când a fost întocmit primul buget, acesta prevedea venituri în minus față de anul precedent, ca urmare a scăderii prețului gazelor, astfel că nu se puteau acorda în acest an prime sau creșteri salariale.

Situația s-a schimbat la finalul lunii ianuarie, când o ordonanță de urgență a permis totuși companiilor cu venituri în scădere să acorde aceste beneficii angajaților, însă pentru acest lucru era nevoie de rectificarea bugetului și de aprobarea ei în Guvern.

„Conducerea executivă a Romgaz a făcut toate demersurile necesare în vederea rectificării bugetare. Sindicatul avea cunoștință de toate acestea”, a declarat, pentru HotNews.ro, Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz.

Conducerea companiei a trimis un mesaj către angajați, în care precizează că se așteaptă ca săptămâna viitoare să fie aprobat memorandumul:

  • „Dorim să vă informăm că au fost făcute toate demersurile legale, care țin de conducerea cu mandat, în vederea aprobării de către Guvern a unui Memorandum care să permită acordarea tuturor drepturilor salariale, inclusiv a primelor de Paște și așteptăm, săptămâna viitoare, ca acesta să fie aprobat. Înțelegem că acest lucru creează un disconfort, pe moment, însă vă asigurăm că vom remedia această situație cât mai repede posibil.
  • Dorim să menționăm că, odată cu aprobarea Memorandumului de către Guvern, toate celelalte drepturi și beneficii stabilite în contractul de muncă rămân valabile și vor fi respectate în continuare. Ne dorim ca relația noastră profesională să continue, să se bazeze pe respect reciproc și colaborare, întrucât angajamentul nostru față de bunăstarea angajaților noștri rămâne neschimbat.
  • De asemenea, dorim să vă informăm că a fost aprobată de acționari participarea la profit a angajaților, iar aceasta va fi acordată împreună cu lichidarea aferentă lunii aprilie. Vă mulțumim pentru înțelegere și colaborare si vă urăm Sărbători Pascale binecuvântate!"