Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) considera ca nu este necesar sa majoreze plafonul productiei de petrol, ca sa contrabalanseze scumpirea petrolului, a declarat, duminica, presedintele OPEC, citat de NewsIn. Tot duminica, secretarul general al OPEC a anuntat ca asteapta o crestere si mai mare a pretului titeiului. Pretul petrolului a atins, la sfarsitul saptamanii, un nivel record de 117 dolari/baril.

Presedintele OPEC: "intre cerere si oferta este echilibru"

"Nu cred ca vreo crestere a plafonului de productie ar avea o influenta asupra pretului petrolului. Intre cerere si oferta este echilibru", a spus presedintele OPEC, Chakib Khelil, care detine si pozitia de ministru al energiei si minelor din Algeria. "Chiar daca am majora productia, am putea sa nu gasim cumparatori", a spus Khelil, citat de NewsIn, cu ocazia unei vizite in Kuwait.

Presedintele OPEC a atras atentia ca o majorare anterioara a plafonului de productie nu a reusit sa atraga ieftinirea petrolului. "Am crescut anul trecut plafonul productiei de titei si am asistat la o scumpire, nu la o ieftinire a titeiului", a precizat Chakib Khelil.

Deprecierea dolarului este principalul element care duce la scumpirea petrolului, a spus acesta. "Scaderea cotatiei dolarului are un impact direct asupra pretului petrolului, iar in momentul in care dolarul se depreciaza cu 1%, titeiul se va scumpi cu aproape 4 dolari/baril", a spus Khelil.

Chakib Khelil a spus ca OPEC are capacitatea de a creste plafonul productiei de petrol cu 2 milioane de barili pe zi. Cea mai mare parte a unei astfel de majorari a productiei de petrol ar putea proveni din marile tari exportatoare de petrol, precum Arabia Saudita, Alegria, Libia, Venezuela si Nigeria, potrivit KUNA, care il citeaza pe seful OPEC.

Secretarul general al OPEC: Scumpire si mai accentuata

Pretul petrolului, care a atins nivelul record de 117 dolari/baril, ar putea sa creasca si mai mult, a declarat, duminica, secretarul general al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Abdullah al-Badri, citat de NewsIn.

Pretul petrolului este impins in sus de alti factori decat de cerere si oferta, iar cel mai important dintre acestia este deprecierea dolarului, a precizat secretarul general al OPEC.

"Atat timp cat piata este influentata si de alte elemente, am putea asista la o scumpire mai accentuata a petrolului", a adaugat Abdullah al-Badri, cu ocazia intalnirii de la Roma dintre reprezentanti ai tarilor producatoare si ai celor consumatoare de titei.

Intrebat daca scumpirea titeiului afecteaza cererea, secretarul general al OPEC a spus ca aceasta ar putea avea un impact asupra cererii din Statele Unite, dar nu si asupra celei din Asia si din tarile in curs de dezvoltare.