Cresterea continua a pretului petrolului ar putea provoca o recesiune economica globala, a estimat Agentia Internationala pentru Energie. Directorul general al Agentiei, Nobuo Tanaka, a confirmat aceasta temere intr-o declaratie data presei la Forumul international pentru energie, desfasurat la Roma.

Intr-o declaratie sustinuta la Roma, Nobuo Tanaka a avertizat asupra impactului economic negativ al cresterii pretului la petrol, mai cu seama asupra economiilor emergente sau slab dezvoltate. Tanaka a respins ideea ca pretul petrolului creste doar din cauza scaderii dolarului.

Oficialul Agentiei Internationala pentru Energie a pus cresterea pretului la petrol in contextul economic actual, cu pietele financiare globale aflate in criza.

Pretul petrolului stabileste saptamanal noi recorduri. Marti, barilul a fost cotat pe pietele asiatice la 117,56 de dolari, fiind impins in sus de noile acte de sabotaj asupra instalatiilor petroliere din Nigeria, precum si de refuzul statelor membre OPEC de a mari productia de petrol.