Uniunea Europeana ar trebui sa renunte la a mai da lectii Rusiei si sa ii propuna asocierea la gazoductul Nabucco, arata un studiu care i-a fost predat de premierul Francois Fillon de fostul director executiv al Agentiei Internationale pentru Energie, informeaza AFP. Raportul a fost intocmit in vederea preluarii, la 1 iulie, a presedintiei UE de catre Franta.

Documentul pledeaza pentru o relatie mai "senina" intre Uniunea Europeana si Rusia, cerand UE sa nu-si mai asume rolul de "profesor" in relatia cu Moscova si sa asocieze Rusia la Nabucco. Ideea franceza apare in contextul in care Franta nu est enici ea asociata la gazoduct, din cauza puternicei opozitii a Turciei si in ciuda sustinerii altor state parte la proiect, printre care si Romania.

Nabucco ar permite, din 2012-2013, aprovizionarea europenilor cu gaz de la Marea Caspica, ocolind Rusia. Potrivit raportului, gazul din Azerbaidjan si Turkmenistan care ar urma sa "este insuficient pentru a justifica investitia" si, in consecinta, "trebuie accepte sa transporte si gaz rus" si iranian si "sa fie construit nu impotriva Gazprom, ci impreuna cu Gazprom".

Ideea gazului rusesc ca sursa pentru Nabucco a fost prezentata si de catre directorul executiv al consortiului Nabucco, Reinhard Mitschek. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta a spus ca participantii la proiect nu exclud nicio sursa de gaz. "Nu vom avea gaz rusesc in Nabucco doar ca o sursa singulara, ci ca o sursa alternativa si nu vom exclude pe nimeni de la transportatorii de gaz la surse", a spus Mitschek.

La randul sau, vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a aratat si el, pentru HotNews.ro, interesul companiei ruse fata de proiectul Nabucco.

"Nu intentionam sa ridicam bariere in dezvoltarea lui (n.r. a proiectului Nabucco). Mai mult, suntem in contact constant cu managerii proiectului si, in viitor, Gazprom ar putea deveni unul dintre participantii la proiect. Daca Nabucco va gasi finantarea adecvata si un volum de gaz suficient, va contribui la securitatea alimentarii cu gaz a consumatorilor europeni", a spus Medvedev.

Raportul francez indica faptul ca principala teama a europenilor este ca depind prea mult de gazul rusesc, care reprezinta 25% din gazul de consum, dar raportul critică mai ales faptul că "europenii dau constant semnalul că sunt obsedaţi de ideea că acesta le-ar putea lipsi".

Documentul mai arata ca ar fi oportuna cresterea cantitatii de gaz lichefiat si construirea unor terminale de receptie in Marea Baltica si Marea Nordului.

O alta propunere de ameliorare a securitatii energetice este solidaritatea intre statele membre ale UE, ceea ce ar presupune o armonizare a dispozitivelor de urgenţă ale Comisie Europene şi ale AIE, care să permită punerea pe piaţă a unor stocuri de petrol, în cazul unei întreruperi a aprovizionării.

De altfel, fiecare stat membru al UE ar trebui sa fie obligat " sa prevada mijloace de urgenta de 10% din consumul de varf" de gaz si "sa diminueze cu 10% consumul de electricitate", pentru ca aceasta cantitate sa fie pusa la dispozitie in caz de necesitate in zonele afectate.