Compania energetica italiana Eni a anuntat ca va ceda Gazprom active din explorare si productie din afara Italiei in valoare de 350 milioane dolari ca parte a unui acord de schimb de active. Cele doua companii au incheiat acum aproape doi ani un parteneriat strategic care presupune dezvoltarea colaborarii in sectoarele de petrol si gaze.

"Ne-am decis sa ne concentram pe oportunitatile de investitii din sectorul de explorare si productie dar nu in Italia", a declarat directorul executiv al Eni, Paolo Scaroni, citat de catre agentia Reuters. Acesta a adaugat ca activele pe care le va oferi Gazprom valoreaza circa 350 milioane dolari.

Schimbul de active este parte a unui parteneriat strategic incheiat de cele doua companii in anul 2006, care presupune colaborarea in sectoarele de petrol si gaz.

Scaroni a declarat in aceasta luna ca Eni va oferi Gazprom o participatie in zacamintul petrolifer Elephant din Libia, descoperit in 1997 si care producea 124.000 barili/zi in 2006, insa acordul trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor de la Tripoli.

"Primul activ este zacamintul Elephant din Libia, in cadrul caruia avem o participatie de 33%, si ne gindim sa oferim Gazprom o treime. Daca acest activ este suficient, luind in considerare valoarea pe care o oferim, atunci afacerea este incheiata. Altfel, vom cauta alte active in Libia sau in alta parte", a mai spus Scaroni.