Comisia Europeana a suspendat, luni, investigatia aprofundata a ofertei grupului austriac de petrol si gaze OMV de preluare a companiei ungare MOL, solicitind furnizarea de informatii suplimentare. Conform Reuters,termenul limita pentru evaluarea implicatiilor acestei preluari ostile a fost prelungit pina la 22 iulie.

"Am solicitat informatii suplimentare care nu au fost oferite, astfel incit am fost nevoiti sa intrerupem procesul de analiza. Investigatia va fi reluata dupa primirea informatiilor solicitate", a declarat un purtator de cuvint al Comisiei Europene. OMV detine o participatie de 20,2% la MOL si doreste sa preia integral grupul, dar partea ungara s-a opus propunerii.

La inceputul lunii februarie, grupul austriac de petrol si gaze OMV AG a anuntat oficial directoratul general pentru concurenta al Comisiei Europene asupra intentiei sale de a-si combina activitatile cu compania ungara MOL. Intentia OMV este de a crea o companie energetica regionala de mari dimensiuni, insa MOL nu agreeaza aceasta oferta ostila. OMV detine deja aproximativ 20,2 la suta din actiunile MOL.

Notificarea oficiala a avut loc in urma consultarilor confidentiale, in domeniul antitrust, cu Executivul Uniunii. In cazul in care fuziunea va necesita o a doua faza a procedurii de revizuire, Comisia va avea nevoie de alte 90 pina la 105 zile lucratoare.

Informarea oficiala a CE in legatura cu planul de fuziune al OMV cu MOL reprezinta un pas important in procesul de unificare a operatiunilor celor doua grupuri si subliniaza justificarea strategica si financiara a unei astfel de tranzactii, considera compania austriaca.

OMV considera ca o eventuala fuziune cu MOL este benefica nu doar pentru actionarii celor doi producatori, ci si pentru regiunea central si est-europeana.

OMV anunta ca este dispus sa faca concesii semnificative atit MOL cit si guvernului ungar, incluzind reprezentarea in Consiliul de supraveghere, localizarea unui procent semnificativ al activitatilor in Ungaria si un tratament egal intre actionarii din Austria si cei din Ungaria.

La finele lunii iunie 2007, grupul energetic austriac OMV AG a anuntat ca a achizitionat 8,6 procente din MOL pentru aproximativ un miliard de euro, participatia companiei austriece in firma ungara ajungind la 18,6 procente, relateaza Rompres. In plus, OMV a propus MOL o crestere a cooperarii intre cele doua firme, propunere respinsa de compania ungara, care a apreciat ca acest lucru ar insemna eliminarea competitiei regionale.

Imediat, prim-ministrul maghiar, Ferenc Gyurcsany, a apreciat ca actiunea grupului OMV are toate caracteristicile unei oferte ostile de preluare si a subliniat ca statul ungar va incerca sa impiedice o astfel de oferta.

Ulterior, la data de 25 septembrie, OMV a anuntat ca si-a majorat participatia pe care o detine la MOL de la 18,6 la 20,2 procente si a anuntat ca este pregatit sa cumpere si restul de 80 la suta din actiunile grupului MOL pe care nu le detine inca, intr-o tranzactie care evalueaza compania ungara la 3.500 de miliarde de forinti (peste 14 miliarde de euro).

Compania petroliera ungara incearca sa contracareze o oferta de preluare venita de la rivalul austriac OMV iar potrivit analistilor echipa de conducere de la MOL si aliatii sai controleaza in prezent aproximativ 40 la suta din actiunile companiei ungare. Recent, Mol a anuntat incheierea unui acord cu grupul ceh de utilitati CEZ, in urma caruia CEZ va prelua o participatie de 7,7 procente in MOL. Datorita tranzactiei convenita cu CEZ, echipa de conducere de la MOL va putea continua sa rascumpere actiuni proprii.

Atit MOL, cit si OMV sunt prezente pe piata energetica din Romania, compania austriaca detinind Petrom.