Pretul barilului de petrol a depasit 120 de dolari la bursa din New York, pe fondul problemelor cu productia in Nigeria si a deprecierii monedei americane, informeaza CNN.

Petrolul a fost cotat la 120,21 dolari/baril in primele ore de tranzactionare, pentru a se stabiliza apoi la 119.84 dolari.

Rebelii nigerieni au anuntat ca au atacat la sfarsitul saptamanii trecute conducte apartinand companiei Shell aflate in sudul tarii. Nigeria este cel mai important producator african de petrol si unul dintre principalii exportatori pentru piata americana.

De asemenea, pretul aurului negru pare sa fi fost influentat si de declaratiile regimului de la Teheran, care a anuntat ca-si va continua programul nuclear in ciuda presiunilor facute de marile puteri. Statele membre permanente ale Consiliului de Securitate si Germania au decis vineri sa ofere stimulente Iranului pentru a renunta la programul sau de imbogatire a uraniului.

In plus, rebelii kurzi din nordul Irakului au anuntat ca ar putea sa atace interesele americane din zona dupa ce SUA au furnizat armatei turce informatii ce au folosit la atacarea pozitiilor PKK.

Analistii pun cresterea pretului la petrol si pe seama deprecierii continue a dolarului.