Venezuela si China au hotarat sa construiasca o rafinarie in China pentru a procesa petrolul venezuelean, consolidand planurile presedintelui Hugo Chavez de a spori legaturile intre statul membru OPEC si una dintre cele mai mari piete energetice emergente din lume, informeaza Reuters, citata de NewsIn. Chavez, un critic puternic al guvernului de la Casa Alba, a sporit legaturile energetice si comerciale cu China pentru a reduce dependenta de piata din Statele Unite ale Americii.

Compania venezueleana de stat PDVSA si cea mai mare companie petroliera si de gaze naturale din China, PetroChina, au cazut de acord in ceea ce priveste constructia unei rafinarii cu o capacitate de 400.000 barili pe zi, in provincia chineza Guandong.

Situatia financiara buna a Chinei si nevoia sa de a asigura rezerve energetice pe viitor, impreuna cu planul lui Chavez de a diversifica piata energetica a Venezuelei, au apropiat guvernul de la Caracas de cel de la Beijing.

China a imprumutat anul acesta patru miliarde de dolari Venezuelei, pe care guvernul de la Caracas ii va inapoia in petrol, pentru a infiinta un fond de investitii ce are ca scop dezvoltarea unor proiecte precum consolidarea infrastructurii rurale si extinderea pescuitului.

Rafinaria ce va fi construita, prima investitie de acest fel a Venezuelei in China, va sprijini planurile lui Chavez de a transporta un milion de barili pe zi catre China pana in 2011, sau 13% din actuala cerere de petrol din China.