Petrolul, spre 200 de dolari pe baril?

de Sergiu Mihai-Popescu     Mersul Trendurilor
Marţi, 13 mai 2008, 11:30 Economie | Energie


Cresterea semnificativa a petrolului din ultimele saptamani a fost unul din principalele subiecte de discutie si analiza in pietele bursiere. Pentru orice piata, evolutia petrolului prezinta interes deosebit, insa succesiunea de recorduri inregistrate si pretul la care a ajuns barilul de petrol au sporit acest interes, aducand petrolul in prim planul pietelor financiare globale.

Vom privi evolutia petrolului din mai multe puncte de vedere si vom incerca sa tragem o concluzie referitoare la justificarea acestei cresteri, dar si asupra posibilei evolutii in viitor.

Mai intai sa vedem unde ne aflam. Barilul de petrol a incheiat ultima saptamana cu un nou record, la valoarea de 126,27 dolari pe baril. Dar unde se afla aceasta valoare raportata la pretul unui baril de petrol in anul 1980 (anul in care petrolul a atins 37,42 dolari, valoare record pana in 2004), tinand cont de schimbarile macroeconomice la nivel mondial ce au avut loc intre timp?

Iata cateva date publicate intr-un raport apartinand Deutsche Bank, in aprilie 2008:

* pretul petrolului din anul 1980 (37,42 dolari), ajustat la indicele inflatiei la producator (Producer Price Index), este echivalent cu 94 dolari, iar ajustat la indicele inflatiei la consumator (Consumer Price Index) este echivalent cu 118 dolari;

* in anul 1980 venitul mediu anual in tarile membre G7 ar fi fost suficient pentru a cumpara 318 barili; pentru a cumpara aceeasi cantitate in conditiile actuale de venit, pretul barilului de petrol ar trebui sa fie 134 dolari;

* in anul 1980 energia absorbea cea mai mare parte din veniturile americanilor: 8% comparativ cu 6,6% in prezent; o valoare de 8% in acest moment ar fi echivalenta cu un pret al barilului de petrol de 145 dolari;

* cheltuielile cu petrolul, la nivel global, reprezinta 3,5% din PIB-ul mondial; maximul de 5,9% a fost atins in 1980. Aceasta valoare ar fi atinsa in conditiile actuale numai la o valoare a barilului de 150 dolari.

O prima concluzie ce poate fi trasa din cifrele de mai sus este faptul ca, desi pretul petrolului s-a dublat in ultimul an, este aproape de valoarea ajustata la inflatie din anul 1980, iar relativ la alte date macroeconomice este destul de departe de record. Am putea spune ca petrolul inca nu este “foarte scump” si asta ar justifica in continuare cererea mare de petrol, ducandu-l astfel la noi maxime istorice.

Este insa aceasta crestere puternica a pretului din ultimele luni un efect al cererii foarte mari de petrol?

Se pare ca nu. Cel putin nu acesta pare a fi principalul motiv. Petrolul se afla la maxim istoric in conditiile in care economia SUA “doar” din punct de vedere al definitiei nu a fost in recesiune, in timp ce cresterea economica in zona euro este in scadere. Altfel spus, cererea de petrol la nivel mondial a fost mai mica, chiar daca in tari ca China sau India cererea a fost in crestere. In astfel de situatii pretul petrolului poate creste speculativ sau prin scaderea productiei si implicit a ofertei.

Din august 2007 si pana in mai 2008 dolarul s-a depreciat fata de euro cu aproape 20%. Numai de la inceputul anului cotatia EURUSD s-a apreciat cu aproximativ 11%. O astfel de depreciere a dolarului nu poate fi “acceptata” de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) , daca tinem cont de faptul ca plata pentru petrolul exportat se face in dolari. Doua din membrele OPEC, Iran si Venezuela, au cerut o diversificare in privinta monedei de tranzactionare a petrolului, dar Arabia Saudita s-a opus. Astfel, cu un dolar slab, membrele OPEC nu au niciun motiv sa nu isi doreasca barilul de petrol la niveluri cat mai inalte.

Mai mult, desi in ultimii ani rezervele de petrol ale OPEC-ului au crescut, productia recenta a scazut. Nedorind o combinatie de cerere scazuta si oferta ridicata, care sa duca la o prabusire a pretului petrolului, se pare ca OPEC-ul mai degraba va accentua incetinirea cresterii economice la nivel mondial prin mentinerea pretului barilului la cote foarte inalte. Ultima declaratie facuta joi, 8 mai, de presedintele OPEC, Chakib Khelil, intr-o conferinta la New York, pare sa confirme cele spuse mai sus. Acesta a afirmat ca pretul barilului poate ajunge la 200 de dolari daca dolarul se va deprecia in continuare fata de alte monede.

Dar, pe termen lung, daca plecam de la ideea ca recesiunea din SUA va fi scurta si ca economia se va relansa din 2009, este foarte probabil ca dolarul sa se aprecieze fata de euro si alte monede. Cu toate astea, pretul petrolului poate creste in continuare. Odata cu aprecierea dolarului, va exista crestere economica, iar aceasta crestere economica va fi sustinuta de o crestere mare a cererii pentru petrol. Acest lucru s-a putut vedea vineri, 2 mai, cand datele privind noile locuri de munca create in SUA, excluzand sectorul agricol (Non Farm Payrolls), au iesit peste asteptarile pietei, ceea a reprezentat un nou semnal ca economia SUA este in revenire si recesiunea va putea fi evitata. Astfel s-a apreciat si dolarul dar si petrolul. Aceasta rupere a corelatiei inverse dintre petrol si dolar poate continua si sa vedem petrolul si dolarul crescand in paralel.

In viitor se doreste ca OPEC-ul sa aiba o influenta din ce in ce mai mica asupra evolutiei petrolului, dar acest lucru nu va duce neaparat la o scadere a pretului. Zacamintele de petrol descoperite recent in Brazilia, unul de aproximativ 8 miliarde barili si altul, neconfirmat inca, de 33 miliarde de barili, care ar fi al treilea ca marime din istorie, reprezinta un semnal bun si pot diminua influenta OPEC-ului, dar exploatarea lor va necesita costuri foarte ridicate din cauza adancimii la care se afla, dar si a structurii dificile a scoartei terestre. Aceste costuri nu pot fi sustinute decat de un pret ridicat al barilului de petrol.

Desi pretul actual al petrolului are o componenta speculativa destul de mare, data de OPEC prin prisma deprecierii dolarului, tinand cont de datele de mai sus, dar si de o reluare a cresterii economice la nivel mondial, care va genera cerere de petrol, exista toate premisele sa vedem pretul barilului de petrol la peste 150 de dolari.


Comenteaza pe Mersul Trendurilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1762 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  380 de dolari pe baril - in 2015 (Marţi, 13 mai 2008, 14:59)

  Seraphim [anonim]

  Cei avizati, care nu se incredeau in povestile capitalismului triumfalist si antidemocratic, stiau de ani de zile ca vom ajunge in aceasta situatie. In acest context devine evidenta marea talharie globala a privatizarilor in domeniul energetic, ca si a utilitatilor publice. Acum puteti realiza ca "privatizarea Petrom = tradare nationala" , indiferent de toate presiunile din afara.

  Desteaptat-te romane! Lumea a intrat in epoca post-neoliberala.

  “preţul petrolului brut ar putea atinge în 2015 preţul de 380 de dolari pe baril”

  http://ro.altermedia.info/stiintatehnologie/
  viata-dupa-crahul-petrolier_2786.html

  http://lifeaftertheoilcrash.net/
 • 0 (0 voturi)    
  Oare n-ar fi cazul de alternative? (Marţi, 13 mai 2008, 15:55)

  Alin [anonim]

  Tehnologia actuala ne ofera libertatea de a fi independenti de petrol. De ce nu face nimeni nimic? Sa fie oare niste interese ca toti sa plateasca acest pret pe petrol?
  • 0 (0 voturi)    
   ca la noi la nimeni (Marţi, 13 mai 2008, 17:11)

   alin [anonim] i-a raspuns lui Alin

   Asistam la o mare nesimtire .. si nu putem face aproape nimic .. pt ca bineinteles "stapanii" au alte griji .

   - Suntem tara cu unul din cel mai mare pret la carburati din Europa. OMV are preturi mai mici in Austria or fi cheltuielile de productie/transport mai mici acolo ? Nucred - pe noi ne-au gasit de prosti .. tara nimanui..
   - Suntem singura tara din Europa in care motorina e mai scumpa ca benzina. E stiut ca e mult mai putin costisitor procesul de fabricatie al motorinei fata de benzina.. totusi la noi e mai scumpa ..
   - Asta se intampla in mai multe domenii .. de exemplu bancile - au comisioane si dobanzi mult mai mici in tarile din vest.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu-i chiar simplu (Marţi, 13 mai 2008, 22:51)

   cetateanul [anonim] i-a raspuns lui Alin

   Energiile alternative nici pe departe nu pot inlocui petrolul si carbunele. Sunt scumpe si ineficiente, este ca in povestea cu regina care auzind ca poporul este rasculat ca nu are paine, sugereaza sa manance cozonac. Consumul mediu energetic total convertit in W pt. fiecare locuitor al planetei este de 2200W 24 din 24 h, adica vro 3 cai putere pt. fiecare dintre noi. Deci spune-mi ce energie alternativa poate inlocui cu succes macar o parte din aceasta energie. Tin sa-ti amintesc ca sunt peste 10 miliarde de cai putere, ca aceasta energie fosila consumata este finita, in special petrolul 41 ani (la consumul actual) 60 ani pt. gaz si uraniu. 200-300 ani pt. carbune (dar daca teoria incalzirii globale este adevarata, 300 de ani de ars carbune ar libera cantitati cosmice de CO2 care astazi este prins in structura carbunelui si sta in scoarta terestra. Ar mai fi cazul sa citesti Peakoil (lumea dupa era petrolului, variante mai optimiste si mai pestimiste). Tinand cont ca poate cu cresterea consumului petrol mai avem pt. 30 ani, trebuie sa-ti fac observatia ca in momentul in care teoretic lumea ar avea tehnologia energiilor alternative, mai are nevoie de suficienta energie fosila ca sa inlocuiasca toata industria si flota de masini,tractoare, avioane, camioane, vapoare care sunt gandite pt. hidrocarburi. Daca ai solutia , si munti de euro dar nu mai ai suficiente rezerve de petrol nu poti sa faci tranzitia. Hartiile colorate nu-ti topesc milioane de tone de otel si nu le misca.
 • 0 (0 voturi)    
  Declinurile sunt intotdeauna spectaculoase (Marţi, 13 mai 2008, 19:37)

  cayman [anonim]

  Declinurile sunt intotdeauna spectaculoase. Cand s-au mai plimbat in istoria automobilului atatia bizoni deodata in gipane cu consum de 15L/100km? Cand s-au mai produs atatea automobile in istorie? Intr-un viitor foaaarte apropiat, cu modestie prevad o inlocuire a motoarelor termice, catastrofala pentru salbaticii calare pe pungile de petrol. Pur si simplu se va constata brusc, ca in fiecare revolutie, ca motorul termic e de rahat, ca motorul termic (deja!) nu mai poate sustine cresterea economica mondiala. Sa vedeti atunci distractie americana cu explozii si artificii in "tarile" care acum isi umfla muschii, mintindu-se ca au economie. Inca un pic de rabdare, vom trai cu totii sa vedem!
 • 0 (0 voturi)    
  Arabii se vor intoarce iar la coada camilei (Miercuri, 14 mai 2008, 1:44)

  GOEBBELS [anonim]

  Arabii se vor intoarce iar la coada camilei.
  Un neam de imputiti care au avut norocul sa aiba petrol sub talpi.
  Elocvent este ceea ce fac cu banii obtinuti din titei: masini de Lux, cladiri kitchoase. Niciuna din tarile Golfului nu incearca sa
  - dezvolte vreo industie autentica
  - opreasca desertificarea
  - sa investeasca in stiinta
  Dubaiul nici macar ca Petra nu va ramane.....
 • 0 (0 voturi)    
  titlul articolului (Miercuri, 14 mai 2008, 9:15)

  un om [anonim]

  Articolul tot îi da cu "Cresterea semnificativa a petrolului din ultimele saptamani", în loc sa vorbeasca despre cresterea PRETULUI petrolului în ultimele saptamâni. Mici greseli de neatentie din partea autorului acestuia.
 • 0 (0 voturi)    
  Combustibili alternativi (Vineri, 16 mai 2008, 16:20)

  doi oameni [anonim]

  Pana una alta eu m-am apucat de cultivat rapita pentru (bio)diesel.

  Chiar sunt curios daca asa voi obtine un pret mai bun decat la pompa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by