Un tribunal din Budapesta a respins marti un proces intentat de compania austriaca OMV impotriva firmei petroliere MOL cu privire la modificarea statutului companiei ungare care limiteaza dreptul de vot.

OMV, care detine o participatie de 20% in compania MOL, a incercat sa anuleze limita superioara de drept de vot, de 10% pentru actionarii MOL pentru a putea prelua compania ungara, relateaza Reuters, citata de Newsin.

Actiunile MOL au fost tranzactionate in urcare cu 0,55%, la 23.705 forinti (143,7 dolari), departe de valorile ridicate atinse anterior, de 23.760 forinti.

Atit compania cit si guvernul ungar au incercat sa impiedice OMV sa faca o oferta formala MOL, in cadrul unei afaceri care ar putea evalua compania ungara la aproximativ 20 miliarde dolari.

MOL si aliatii sai au atras critici din partea actionarilor minoritari pentru ca au construit o participatie de peste 40% in companie, blocind efectiv actionarii minoritari de la dreptul de a lua in considerare o oferta propusa de 32.000 forinti/actiune, pentru companie.

"Managementul nu a permis OMV sa isi lanseze oferta de preluare la 32.000 forinti. MOL a primit ajutor din partea politicienilor locali care au schimbat legea (in prezent, orice preluare ostila este practic imposibila in Ungaria)", a declarat Mark Mobius, care supervizeaza active de pe pietele emergente in valoare de peste 40 miliarde dolari la Templeton Asset management, intr-un e-mail trimis ca raspuns.

Templeton a fost unul dintre actionarii MOL caruia i-a fost refuzat accesul la intrunirea anuala de luna trecuta a companiei MOL, pe motiv ca nu completase corect inregistrarea pentru participare.