Pretul barilului de petrol a depasit valoarea de 130 de dolari la Bursa din New York, pe fondul temerilor privind productia si a rezervelor scazute, potrivit FoxNews.com.

La Bursa de la New York, pretul petrolului crud a atins 130.05 dolari/baril, in timp ce, la Londra, barilul atinsese valoarea de 129.53 dolari.

Barilul de petrol trecuse marti de valoarea record de 129 de dolari.

Potrivit expertilor, cresterea pretului se datoreaza refuzului OPEC de majorare a productiei, combinata cu temerile legate de vulnerabilitatea rezervelor si de deprecierea monedei americane.

Presedintele OPEC a declarat recent ca organizatia pe care o conduce nu va majora productia pana la urmatoarea reuniune, programata sa se desfasoare in septembrie.

Financial Times sustine ca exacerbarea preturilor se datoreaza si declaratiilor unui influent investitor, T. Boone Pickens, care a afirmat ca rezervele incep sa se epuizeze si ca pretul petrolului va ajunge la 150 de dolari pana la sfarsitul anului. "Lumea poate produce 85 de milioane de barili pe zi in timp ce cererea este de 87 de milioane de barili. E simplu", a afirmat Pickens.

In plus, investitorii sunt ingrijorati de cresterea cererii din China care a anuntat ca, din cauza cutremurului de saptamana trecuta si a lipsei de carbune, 32 de uzine electrice au fost nevoite sa fie inchise.

In acest timp, Camera Reprezenmtantilor de la Washington a adoptat o lege care va permite Departamentului Justitiei sa-i dea in judecata pe membrii OPEC ce limiteaza productia si stabilesc preturile la petrol. Casa Alba a amenintat ca se va opune cu veto acestei legi ce afecteaza interesele americane.