





Viitoarea centrala nucleara va avea o putere instalata de pina la 2.400 MW
"Noua centrala nucleara ce va fi data in folosinta dupa 2020 va avea instalata o putere totala de circa 2.000-2.400 MW. Fie va avea doua grupuri de cite 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cite 600 MW fiecare", a declarat vineri pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.
In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. Alte doua reactoare nucleare sunt in faze preliminare de constructie, iar pentru finalizarea lor ar fi nevoie de mai mult de 2,2 miliarde de euro.
Tot vineri, Guvernul a alocat banii necesari finantarii studiului de amplasament pentru cea de-a doua centrala nucleara, urmind ca abia dupa aceea sa fie intocmit studiul de fezabilitate.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri in cadrul unui forum economic ca in acest an va demara si investitia privind reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda.
Cea de-a doua centrala nucleara care ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020 va fi amplasata cel mai probabil in Transilvania, iar studiul pentru amplasarea acesteia va incepe in aceasta vara, au declarat la 6 mai, pentru NewsIn, surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).
La rindul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat la inceputul lunii mai ca exista combustibil pentru aceasta centrala nucleara si ca este foarte posibil ca ea sa fie construita in Transilvania, intrucit in Dobrogea este o concentrare mare de putere energetica.
Chirica a mai spus ca noua centrala va asigura in 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrica al tarii si ca nu stie daca aceasta va fi gestionata de Nuclearelectrica. A
Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a riului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”