Pare surprinzator, dar multi dintre actionarii Exxon nu vor fi bucurosi cind, miercuri, cea mai mare companie petroliera din lume va anunta profituri record si va prezenta noi planuri de dezvoltare. In rindul actionarilor Exxon se anunta o disputa apriga intre cei multumiti de continua crestere a dividendelor si cei care se gindesc la viitor, propunind o schimbare de strategie si orientarea mai pronuntata spre combustibilii alternativi.

In fruntea acestora din urma se afla chiar membrii familiei Rockefeller, cei care se afla la originea companiei americane. Presedintele si directorul executiv al companiei Exxon Mobil, Rex Tillerson, este multumit de munca pe care a depus-o. Firma pe care o conduce tocmai a afisat un un profit record pentru primul trimestru al anului 2008, profit sustinut de pretul ridicat al petrolului. Profitul net a crescut cu 17% pe an, la 10,89 miliarde dolari in timp ce cistigurile pe actiune s-au cifrat la 2,03 dolari, in crestere cu 25% fata de perioada similara din 2007.

In primul trimestru, cifra de afaceri s-a ridicat la 116,85 miliarde dolari, marcind o crestere de 34% fata de aceeasi perioada din 2007. ExxonMobil a batut propriul record de cistiguri si pentru intreg anul 2007, obtinind un profit net de peste 40 miliarde dolari, cel mai mare realizat vreodata de catre o companie, pe fondul scumpirii accentuate a petrolului. Grupul a beneficiat din nou de preturile ridicate la petrol, la ales la divizia sa de explorare si productie (ce a obtinut un profit de 8,78 miliarde dolari, in crestere de 45,6% fata de perioada similara din 2007), insa la divizia de rafinare marjele de profit s-au redus, scrie AFP.

Cresterea constanta a preturilor la petrol a adaugat 4,4 miliarde dolari la profitul net inregistrat de companie, compensind cu mult reducerea volumelor produse, precum si majorarea costurilor operationale. Toate aceste cifre nu multumesc insa pe o buna parte a actionarilor companiei, relateaza Wall Street Journal. Acestia, in frunte cu membrii familiei Rockefeller cer schimbari in conducerea companiei si o majorare consistenta a cheltuielilor pentru combustibili alternativi.

John D. Rockefeller a fondat in 1870 compania Standard Oil, care a devenit un stramos al Exxon Mobil. Cincisprezece descendenti ai baronului petrolului sunt implicati in patru hotariri ale actionarilor ce vor sa faca schimbari la Exxon, printre care si separarea pozitiilor de presedinte si de director general detinute in prezent de Rex Tillerson. Peter O'Neill, stra-stra-nepot al lui Rockefeller, a spus ca 66 dintre cei 78 de descendenti adulti ai lui Rockefeller sustin aceasta pozitie.

Familia Rockefeller a spus insa ca Exxon Mobil este prea concentrata asupra cistigurilor pe termen scurt, iar reticenta companiei de a investi in energie alternativa ar putea duce la o diminuare a profiturilor in timp. O stra-stra-nepoata a lui Rockefeller, Neva Rockefeller Goodwin, economist la Tufts University, a cerut companiei Exxon sa adopte din nou o viziune progresista, cum a fost cea a stra-stra-bunicului ei.

"Kerosenul a reprezentat energia alternativa a acelor vremuri", a spus Goodwin. "Parte din geniul lui Rockefeller a constat in recunoasterea cit mai devreme a nevoii si a posibilitatii unei treceri la un combustibil mai bun, mai ieftin si mai curat", a adaugat Goodwin. Pe de alta parte, actuala echipa de conducere a Exxon crede ca in anul 2030, la fel ca astazi, circa 60% din necesarul de energie la nivel mondial va fi reprezentat tot de petrol si gaze naturale si de aceea compania americana trebuie sa ramina orientata spre finantarea activitatilor de identificare, extragere si comercializare a acestor combustibili.

Grupul de actionari ce propune o reforma a strategiei vrea totodata sa infiinteze o structura care sa studieze consecintele incalzirii globale asupra economiilor sarace. Acesta a cerut deja companiei Exxon sa diminueze emisiile de gaze cu efect de sera de la unitatile sale si sa adopte o politica privitoare la energia regenerabila. Ei cred ca in scurt timp se va inregistra o crestere semnificativa a utilizarii resurselor de energie neconventionala, reprezentata de energia solara, nucleara sau de biomasa.

Exxon a anuntat ca sustine dreptul familiei Rockefeller de a folosi procesul de propuneri pentru actionari, pentru a-si face opiniile cunoscute si celorlalti actionari. Reprezentantii Exxon au cerut insa actionarilor sa nu sustina propunerile si au spus ca structura optima de conducere a companiei este ca Tillerson sa isi mentina in continuare atit pozitie de presedinte, cit si cea de director general.

Este neclar, insa, cite actiuni controleaza familia Rockefeller. Exxon a reusit sa identifice 12 dintre cei 15 membri ai familiei care sustin hotarirea actionarilor si a aratat ca acestia detin colectiv in jur de 332.000 dintre cele 5,4 miliarde de actiuni ale companiei, adica 0,006% din actiuni. Reprezentantii Exxon au minimalizat importanta faptului ca familia Rockefeller sustine separarea celor doua pozitii de conducere.

"Suntem concentrati pe cresterea cistigurilor actionarilor si a profitabilitatii", a declarat purtatorul de cuvint al Exxon, Alan Jeffers. "Membrii familiei Rockefeller sunt binecunoscuti pentru relatia lor cu fondatorul companiei, dar avem 2,5 milioane de actionari individuali", a adaugat Jeffers. Aproximativ 40% dintre actionarii companiei au votat anul trecut in favoarea propunerii de separare a pozitiei de presedinte si de director general al Exxon.

Ramine de vazut care dintre punctele de vedere va reusi sa se impuna. Foarte probabil, deciziile la nivelul Exxon - indiferent care vor fi acestea - vor influenta si politicile altor companii energetice.