Presedintele francez Nicolas Sarkozy a sugerat, astazi, ca Uniunea Europeana ar trebui sa ia in calcul fixarea unui plafon maxim pentru TVA-ul aplicat carburantilor, pentru a ajuta tarile membre sa faca fata cresterii pretului petrolului. "Propun sa stabilizam taxa pentru ca, daca pretul petrolului continua sa creasca, si TVA va creste proportional cu el", spune liderul de la Elysee, citat de BBC. Propunerea nu pare, insa, sa fie agreata de Bruxelles.

Nicola Sarkozy a atras atentia ca petrolul nu sunt semne ca pretul petrolului ar urma sa scada si a indemnat statele membre sa ia in calcul propunerea sa.

In acest timp, in Franta, pescarii continua sa protesteze si sa blocheze porturile din tara si depozite de combustibil, nemultumiti de cresterea preturilor la carburanti.

Uniunea Europeana nu pare, insa, de acord cu propunerea sefului statului francez, sustinand ca aceasta nu ar fi cea mai buna replica la cresterea preturilor la carburanti.

In plus, Maria Assimakopoulou, purtator de cuvant al Comisiei Europene pe probleme de fiscalitate, a declarat ca "problema taxelor revine adesea în discutie, dar avem dubii ca reducerea acestora este cea mai buna solutie in aceste cazuri".