Agentia americana de reglementare a pietelor materiilor prime (CFTC) a demarat o ancheta cu privire la o posibila manipulare a pretului petrolului pe pietele americane. Analistii sunt insa sceptici ca o reglementare mai mare a pietelor financiare va duce la o scadere a preturilor la petrol.

CFTC "a lansat inca din decembrie 2007 o vasta ancheta nationala legata de unele practici de achizitie, aprovizionare, cumparare si vinzare a petrolului", se arata intr-un comunicat, citat de agentia NewsIn. Prin ancheta, se urmareste sa se determine daca au existat sau nu eventuale manipulari ale preturilor pe piata americana a energiei. CFTC nu a dezvaluit inca detalii legate de aceasta ancheta.

Cu toate ca procedurile de acest tip sunt in general confidentiale, CFTC a decis sa publice demersul, pentru ca "in prezent, situatia din piata este fara precedent". Pretul barilului de petrol a crescut cu aproximativ 47 dolari/baril de la inceputul lunii decembrie si cu peste 35 dolari/baril de la inceputul anului, pe piata din New York.

Salutind aceasta actiune "extraordinara", principala bursa americana a energiei, Nymex, si-a reafirmat angajamentul de a "asigura integritatea pietelor" si s-a declarat "pregatita sa ajute demersul CFTC", potrivit unui comunicat Nymex.

CFTC a anuntat noi masuri de "obtinere a unei transparente sporite pe pietele petroliere, pentru a reflecta cit mai exact raportul dintre cerere si oferta".

Agentia va derula si o examinare aprofundata a "practicilor" unor brokeri.

Anunul vine intr-un moment in care tot mai multi solicita un grad mai mare de reglementare a pietelor financiare. Insa analistii se indoiesc de faptul ca o intarire a regulilor de supraveghere ar schimba dinamica actuala a pietei. "Nu cred ca o schimbare a regulilor va duce la ieftinirea preturilor la petrol", a declarat pentru AFP un analist ce a cerut sa nu fie numit.