Din cauza lipsei de cvorum, miercuri nu s-a putut reuni consiliul director al TNK-BP International Ltd. La sedinta nu au aparut reprezentantii actionarilor rusi - companiie Alfa-grupp, Access Industries si Revona (consortiul AAR). Seara tarziu, reprezentantii AAR au declarat ca sedinta nu s-a desfasurat din cauza divergentelor cu celalalt actionar major, British Petroleum (BP), legate de iesirea la pensie a presedintelui grupului, Robert Dudley, chestiune care figura in fruntea listei ordinii de zi, scrie Vedomosti.

Inainte de reuniune, AAR declarase ca Dudley trebuie sa isi prezinte demisia, pentru ca, in opinia AAR, „el conduce compania in interesul exclusiv al unui singur actionar – BP”. Intr-un interviu acordat zilele trecute, Dudley a recunoscut ca intre actionarii concernului exista profunde divergente privind modull de dezvoltre a companiei. Printre altele, British Petroleum crede ca TNK-BP trebuie sa se concentreze pe investitii in activele rusesti ale companiei, iar AAR se pronunta pentru o expansiune internationala sustinuta, scrie Vedomosti.

Pe acest fundal, joi s-a aflat ca impotriva fostului presedinte al TNK, cetateanul american Semion Kukes, a fost deschisa o ancheta penala sub suspiciune de neplata a taxelor de impozitare ale companiei in valoare de peste 22,5 miliarde de ruble, adica aproximativ un miliard de dolari. Solicitata sa prezinte o pozitie in acest caz, conducerea TNK-BP a refuzat orice comentarii, scrie RBC Daily.

S-a mai precizat, de asemenea, ca, potrivit documentelor, compania nu are datorii fata de organele fiscale ale Rusiei. Surse din interiorul companiei au confirmat, de altfel, ca pretentiile formulare la adresa lui Kukes nu ii afeceaza pe ceilalti actionari. „Aceasta poveste poate fi ecou la conflictul dintre BP si coproprietarii rusi ai TNK-BP. Ancheta impotriva lui Kukes poate arunca, indirect, o umbra asupra lui Viktor Vekselberg, care vrea sa-i ia locul lui Dudley”, a spus, sub acoperirea anonimatului, unul din interlocutorii RBK.

TNK este altceva - o modalitate de preluare a conducerii de catre actionarii rusi

Experti citati de gazeta.ru sustin ca este vorba de un nou episod al conflictului dintre actionarii rusi si cei britanici ai TNK/BP. In opinia lor, a avut loc o clasica "scurgere de informatii", menita sa slabeasca pozitiile lui Viktor Vekselberg, care doreste sa preia conducerea companiei. Este foarte posibil un amestec al Gazprom, are i-a sustinut pe actionarii britanici.

"A fost replica actionarilor britanici in cadrul razboiului informational izbucnit pe fondul neintelegerilor dintre acionari", citeaza Gazeta.ru afirmatiile politologului Dmitri Abzalov, de la Centrul de studiere a conjuncturii politice. Problema ete ca Gazprom doreste sa cumpere jumatatea rusa a TNK/BP, spre disperarea actionarilor rusi, care se opun categoric unui asemenea scenariu.

"In timp ce pentru BP schimbarea partenerului in intreprinderea mixta este, intr-o oarecare masura, chiar avantajoasa (englezilor li s-au promis unele prioritati in exploatarea zacamintelor rusesti), pentru actionarii rusi inseamna pierderea unui profit substantial de pe urma activitatilor petroliere. Dureros in speial pentru Vekselberg, ale carui active de materii prime reprezinta o mare parte din averea lui".