In pofida tuturor eforturilor depuse de stat pentru a opri caderea productiei de petrol, statisticile oficiale sunt descurajante. Potrivit centrului specializat pe astfel de date pentru sectorul energetic al Rusiei, productia de „aur negru” s-a redus, pe primele cinci luni ale anului, cu inca 0,2%, pana la 202,358 milioane tone, informeaza RBK Daily.

Din volumul total pe luna mai (41,188 milioane tone), Lukoil a realizat peste 7,25 milioane, Rosneft – 9,61, Gazprom neft – 2,62, Surgutneftegaz – 5,21, TNK-BP – 5,85, Tatneft – 2,26, Başneft – 975.400 tone, Slavneft – 1,66 milioane, Russneft – 1,21 milioane, Gazprom – 1,11. Ministerul dezvoltarii economice vede vinovatul nu doar in epuizarea zacamintelor, dar si in uriasa povara fiscala care apasa asupra petrolistilor.

Si din nou au rasunat promisiuni de remediere a situatiei: premierul Putin este convins ca in urmatorii ani productia va creste, scrie RBK. Natalia Melikova, analist la firma de consultanta Otkrytie, este de parere ca doar Lukoil si Rosneft dispun de capacitatile necesare pentru cresterea productiei. In acest context, ea subliniaza ca ,,in linii generale, in Rusia se mentine tendinta de reducere a acestui indicator.