Enel S.p.A si compania controlata de stat Electrica S.A. au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud. Tranzactia a fost posibila in urma derularii unei tranzactii in valoare de 820 milioane de euro.

Finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud a fost realizata in urma indeplinirii tuturor conditiilor si activitatilor prevazute in contractul de privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a acestei tranzactii se ridica la aproximativ 820 milioane euro. La data de 25 aprilie 2008, Enel a achizitionat direct de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro si a subscris noi actiuni la majorarea de capital social, cu suma de 425 milioane euro, conform Newsin.

In urma subscrierii de noi actiuni la majorarea de capital social, efectuata de catre Fondul Proprietatea la data de 30 mai 2008, structura actuala a actionariatului EMS este urmatoarea: Enel – 64,4%, Fondul Proprietatea – 12%, Electrica – 23,6%.

Conform contractului de privatizare, a fost numit un nou Consiliu de Administratie al Electrica Muntenia Sud, trei membri din cinci fiind desemnati de catre Enel: Matteo Codazzi ca presedinte, Luigi Giliotti si Claudio Zito.

Electrica Muntenia Sud (EMS) este compania de distributie a electricitatii pentru Bucuresti, precum si judetele Ilfov si Giurgiu. EMS este una dinte cele 8 companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de-a cincea privatizata de Guvernul Roman. La sfarsitul anului 2007, compania avea aproximativ 2.000 angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40.100 km si deservea 1,1 milioane clienti. in anul 2007, EMS a distribuit 5,54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. Enel produce, distribuie si comercializeaza electricitate si gaze naturale pe teritoriul Europei, in America de Nord si America Latina. Dupa preluarea companiei de utilitati spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 21 de tari cu aproximativ 75.500 MW capacitate de generare si furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru circa 50 milioane de clienti. Fiind listata la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari – aproape 1,7 milioane de investitori institutionali si de retail.

Compania are 73.500 angajati si opereaza o gama larga de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene si fotovoltaice. in anul 2007, Enel a inregistrat venituri de 43,7 miliarde euro, EBITDA in valoare de 10 miliarde euro si un profit net de 4 miliarde euro.

Dupa finalizarea vanzarii activelor non-strategice, Enel este intr-un proces de extindere internationala pe piata electricitatii si a gazului natural. Avand o capacitate de 30.000 MW in centrale pe baza de surse de energie regenerabile (hidro, geotermala, eoliana, solara, biomasa si cogenerare), Enel este lider mondial in acest sector.

In Romania, Enel activeaza, in prezent, in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dupa achizitia participatiei majoritare la doua companii de distributie, in urma procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei in 2004.