Compania americana Chevron si grupul kazah KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, vor construi un oleoduct in valoare de 1,5 miliarde de dolari, care va facilita transportul titeiului din Kazakhstan catre Turcia si pietele vestice, ocolind Rusia.

Chevron, actionar majoritar al celui mai important producator de petrol din Kazakhstan, TengizChevroil, este interesat sa participe la constructia conductei intre doua localitati kazahe, pina la regiunea portuara Aktau, pentru a exporta productia de materie prima a companiei, a declarat directorul general al grupului, David O'Reilly, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.

Conducta urmeaza sa aiba o lungime de 750 de kilometri, va fi construita in doi ani si va avea, pentru inceput, o capacitate de 23 de milioane de tone metrice pe an, potrivit purtatorului de cuvint al presedintelui kazakh, citat de Kazinform. "Capacitatea oleoductului va creste la 56 de milioane de tone de titei, atunci cind va incepe productia la Kashagan", a adaugat el.

Ministrul Energiei din Kazakhstan, Sauat Mynbayev, a declarat in luna mai ca productia la cimpul petrolifer Kashagan va incepe dupa 2012.

Grupul KazMunaiGaz, controlat de stat, a anuntat in ianuarie ca va incepe, in 2012, sa exporte petrol printr-o conducta a companiei britanice BP care traverseaza Marea Caspica. titeiul extras din cimpurile Kashagan si Tengiz ar urma sa fie transportat prin noul oleoduct, de la Yeskene la portul Kuryk, incarcat de aici pe vase petroliere, pina in Azerbaidjan, udne incepe conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, catre Turcia.