Ministrii energiei din tarile G8 - Statele Unite, Canada, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Japonia si Rusia, si cei ai Chinei, Indiei si Coreei de Sud, care participa la o reuniune in Japonia, la Aomori, estimeaza ca este nevoie de o "crestere urgenta" a productiei de petrol pentru a face fata cresterii pretului, se arata intr-un comunicat comun semnat duminica de cei 11 oficiali, anunta AFP.

"Atragem atentia asupra necesitatii urgente de a creste investitiile in productia din tarile noastre si facem un apel si la celelalte tari producatoare de petrol sa creasca productia pentru a face fata aprovizionarii pietelor si a raspunde la cresterea cererii de petrol pe piata mondiala", se arata in comunicatul comun semnat de cele 11 tari.

Pretul barilului de petrol, care a crescut de 5 ori din 2003 incoace, a atins un nou record vineri, la New York, fiind cotat la 138 de dolari 54 de centi. Analistii sustin, insa, ca lucrurile nu se vor opri aici si ca pretul barilului de petrol ar putea atinge 150 de dolari in luna iulie.

  • OPEC nu se reuneste

Statele membre OPEC nu intentioneaza sa se intruneasca pentru a discuta despre scumpire si ar fi necesara o amenintare reala la nivel de productie pentru a se reuni inainte de sedinta programata pentru septembrie, a declarat o sursa din cadrul Organizatiei, potrivit NewsIn.

Oficialii OPEC au pus in numeroase randuri scumpirea petrolului pe seama unor factori ce nu pot fi controlati de Organizatie, precum disputa nucleara din Iran, speculatiile si deprecierea dolarului american.

Urmatoarea intrunire OPEC este programata pentru 9 septembrie.