Compania Transgaz Medias si cea bulgara de stat Bulgargaz au inceput discutiile pe tema proiectului de unificare a retelelor de transport al gazelor naturale dintre cele doua tari. Proiectul este parte a unui plan de interconectare a retelelor gazeifere din Europa de sud-est.

Sunt doua variante de unificare a retelelor de transport de gaze dintre Romania si Bulgaria, potrivit agentiei Focus News. Primul dintre acestea prevede construirea unei conducte intre Ruse si Giurgiu, iar un altul construirea unui nou gazoduct, cu o lungime de 20 de kilometri, dar a carui locatie nu a fost precizata.

Bulgargaz se alatura astfel initiativei companiei ungare MOL de a conecta retelele de transport al gazelor naturale din regiune, la care mai participa, la nivel de discutii si negocieri, OMV Gas (Austria), BH-Gas (Bosnia-Hertegovina), Geoplin Plinovodi (Slovenia), Plinacro (Croatia) si Srbijagaz (Serbia).

In ianuarie 2008, Transgaz Medias si compania petroliera ungara MOL au incheiat un memorandum de interconectare a retelelor de gaze naturale pe ruta Arad-Szeged, proiect ce urmeaza sa fie finalizat in 2009. Conducta va avea o lungime totala de 61,7 kilometri, din care sunt deja construiti 36,7 kilometri, si va permite Romaniei sa exporte gaze naturale pe pietele externe si sa importe pe alta ruta decit pe cele doua conexiuni actuale cu Ucraina.