Doua tari noi se alatura proiectului South Stream, concurent al Nabucco. Slovenia si Austria vor participa la proiectul de gazoduct ruso-italian, a anuntat directorul companiei Gazprom, Aleksei Miller.

Slovenia si Austria se vor afla in consortiul tarilor care dezvolta acest proiect de gazoduct, a spus Miller, la o conferinta de presa cu ocazia unei intilniri a oamenilor de afaceri in cadrul European Business Congress, desfasurata la Deauville.

"Chestiunea traseului gazoductului a fost decisa", a spus Miller, citat de NewsIn.

Gazoductul italiano-rus South Stream - sustinut deja de Grecia, Serbia, Ungaria si Bulgaria, ultimele doua fiind prezente si in proiectul Nabucco - va trece pe sub Marea Neagra, din Rusia spre Bulgaria. Acolo, se va separa in doua tronsoane: unul spre Italia si Grecia, celalalt spre Austria si Ungaria.

Concurentul sau, proiectul paneuropean Nabucco, este conceput pentru diminuarea dependentei Europei de gazul rus. Gazoductul ar urma sa aduca gazul din Marea Caspica spre Austria prin Turcia si Balcani.

Cele doua consortii prevad punerea in functiune pentru 2013 si pe an vor fi transportati 30 de miliarde de metri cubi de gaz.