Schimbare in modul in care va fi contorizat consumul de gaze. De la 1 iulie, consumul de gaze catre populatie se va factura in megawatti ora (MWh), si nu in metri cubi, cum erau calculate preturile pina acum. In medie, un metru cub de gaze este echivalent cu o putere calorifica de 10,3 kWh (0,0103 MWh) -10,5 kWh (0,0105MWh).

In Monitorul Oficial de azi a fost publicata decizia Autoritatii Nationale in domeniul Energiei (ANRE) care aproba metodologia pentru trecerea de la facturarea cantitatilor de gaze naturale in unitati volumetrice la facturarea in unitati de energie.

"Unitatea de energie pentru care sunt exprimate preturile si tarifele in sectorul gazelor naturale este 1 MWh. Operatorul sistemului national de transport si operatorii sistemelor de distributie si ai depozitelor de inmagazinare vor trebui sa trimita ANRE in termen de 15 zile de la publicarea prezentei metodologii (pina pe 27 iunie 2008, n.r.) datele privind puterile calorifice superioare si cantitatile aferente masurate in punctele de preluare, respectiv predare, a gazelor naturale din sistemul national de transport, din cimpurile de productie si din import, precum si calculul puterilor calorifice medii, determinate conform prezentei metodologii", anunta ANRE, citata de NewsIn.

Potrivit deciziei, pentru calculul pretului final al gazelor naturale livrate consumatorilor in baza unui contract reglementat, ANRE considera ca pret recomandat la producator pentru piata reglementata, exprimat in lei/MWh, cea mai mica valoare ce rezulta din trecerea pretului de 495 lei/1.000 metri cubi la producator, exprimat in lei/MWh, dintre cele calculate pentru producatorii care livreaza gaze naturale pentru piata reglementata.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat la 30 octombrie 2007 ca facturarea gazelor in KWh va intra in vigoare la 1 iulie 2008, cu aproape un an intirziere, intrucit operatorii din domeniu nu isi realizasera toate investitiile in acest sens.

Potrivit Legii gazelor naturale nr. 351/2004, agentii economici care isi desfasoara activitatea in acest sector aveau obligatia de a lua toate masurile necesare astfel incit, in termen de trei ani de la intrarea in vigoare a legii, adica la 1 septembrie 2007, sa se poata trece la masurarea si facturarea gazelor naturale in unitati de energie (KWh).

Potrivit ANRE, Romania are cea mai mare piata de gaze naturale din Europa Centrala.