Compania Hidroelectrica a vindut 17 microhidrocentrale din judetele Suceava, Mures si Gorj pentru suma de 103,96 milioane de lei (circa 28 de milioane de euro). Cumparatorul este compania austriaca Wienstrom GmbH, iar oferta finala a fost de doua ori mai mare decit cea de pornire.

"In urma procesului de privatizare (...) pretul total de adjudecare obtinut in urma celor cinci licitatii a atins o valoare record de 103.965.676 lei (de 2,3 ori mai mare decit pretul de pornire), echivalentul a circa 28 milioane de euro. in urma licitatiei, toate MHC-urile scoase la privatizare in aceasta etapa au fost adjudecate de catre compania Wienstrom GmbH din Austria", se arata intr-un comunicat de presa.

Microhidrocentralele vindute sunt situate pe riurile Moldova, Dorna si Negrisoara (judetul Suceava), Gurghiu (Mures) si Oltet (Gorj) si au o putere instalata totala de 10,58 MW.

La cele cinci licitatii deschise cu strigare, derulate intre 9 si 13 iunie, au fost admisi sase ofertanti. Initial, dosarele de prezentare au fost achizitionate de 31 de firme, din care 14 straine si 17 romanesti, relateaza Newsin. Dintre acestea, au depus documentatia pentru participarea la licitatii un numar de noua firme, din care cinci straine si patru din Rominia.

Conform Hidroelectrica, pina la inceputul anului 2009, toate cele 69 de microhidrocentrale ramase urmeaza sa fie vindute. Urmatorul lot de microhidrocentrale va fi scos la licitatie cel mai probabil in luna septembrie, procedurile pentru vinzarea acestora urmind a fi demarate in perioada care urmeaza.

Hidroelectrica a mai privatizat, in perioada 28 ianuarie - 29 februarie, 16 microhidrocentrale pentru care a obtinut peste 40,7 milioane lei, echivalentul a circa 11 milioane de euro. Cele 16 microhidrocentrale sunt situate in bazinele riurilor Suha Mare, Suha Mica, Ilfov, Sovata si Fenes, avind o putere instalata totala de 5,036 MW si 4.657.143 lei, rest de amortizat.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 25% din consumul de energie la nivel national, producind 15,6 TWh (15,6 milioane MWh), cu 12,1% mai putin fata de nivelul de 17,7 TWh din anul 2006. Puterea instalata a centralelor operate de companie cumuleaza 6.325 MW, aproape 40% din capacitatile totale ale sistemului de producere a energiei din Romania.