Autoritatile romane se afla intre ciocan si nicovala. Trebuie sa opereze o crestere semnificativa a pretului la gazele naturale, impacind atit interesele distribuitorilor de energie cit mai ales incercind sa tina cont de protejarea consumatorilor. Cert este ca de la 1 iulie gazele se vor scumpi cu cel putin 20 la suta.

Pe piata internationala preturile la gazele naturale au crescut de la inceputul anului cu circa 100 de dolari la mia de metri cubi. Cum Romania importa circa o treime din necesar, respectiv o cantitate de aproape 17 miliarde metri cubi anual, aceasta crestere urmeaza sa se vada si in pretul final, pentru consumator.

De citeva luni bune, marii distribuitori prezenti in Romania spun ca pierd zilnic bani pentru ca livreaza gaze pe o piata captiva. "Asteptam ca autoritatile de resort sa accepte o majorare consistenta a preturilor la gaze de la 1 iulie", spunea un reprezentantant al E.ON Gaz. Compania germana, alaturi de Distrigaz Sud (detinuta de francezii de la Gas de France), a cerut o majorare de 25 la suta. E.ON Gaz sustine ca va inregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfirsitul anului, daca ANRE nu va creste, la 1 iulie, pretul gazelor. Daca autoritatile nu vor majora preturile, E.ON va ataca in instanta ANRE, potrivit companiei

"Cel tarziu saptamana viitoare vom avea un raspuns in privinta procentului, insa nu cred ca gazele vor fi majorate cu mai mult de 20%", spunea luni pentru NewsIn, Gabriel Sarbu, director din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE). Potrivit acestuia in 2007, in toata Europa, pretul gazelor naturale livrate populatiei a crescut cu 25%, iar pentru 2008 este anuntata o crestere cel putin asemanatoare. Ultima majoarare a pretului gazelor a fost operata la 1 februarie 2008, cand ANRE a anuntat o crestere a pretului gazelor cu 8,5%.

Romania importa gaze naturale la preturi de peste 400 dolari la mia de metri cubi, in timp ce gazele din productia interna, asigurate de Petom si Romgaz, costa putin peste 200 dolari/1.000 metri cubi.

Guvernul a aratat deja ca nu mai are nici un cuvint de spus in aceasta chestiune. Cu toate acestea, ministrul Economiei sesiza dilema in care se afla autoritatile prinse intre nevoia de a tine cont de interesele distribuitorilor si nevoia de a proteja consumatorii, cei casnici mai ale. "Preturile gazelor naturale pe piata interna este influentat de evolutia cotatiilor internationale, dar, in acelasi timp, consumatorii trebuie protejati", declara, duminica, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) poate da un raspuns privind cresterea preturilor la gaze de la 1 iulie. Romania nu poate face abstractie de evolutia preturilor internationale, dar asta trebuie facut protejand atat consumatorul final, cat si respectand criteriile de rentabilitate pentru sistem".

"Pina acum, noi am absorbit 90% din impactul negativ al cresterii pretului la gaze. Guvernul si-a facut datoria", mai spunea Vosganian.