Pretul gazelor naturale se va majora cu mai putin de 20% de la 1 iulie, dupa ce distribuitorii au solicitat o majorare de circa 25%, a declarat Gabriel Sarbu, seful directiei de tarife din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax. Doi mari distribuitori de gaze, E.ON Gaz si Distrigaz Sud, au cerut majorari ale preturilor la gaze de circa 25%.

Initial, E.ON Gaz si Distrigaz Sud au cerut o crestere de circa 19%, la 1 aprilie, modificare pe care insa ANRE nu a operat-o, astfel ca solicitarile celor doua companii au urcat la 25%, din cauza avansului preturilor internationale.

"In 2006 preturile gazelor au crescut in Europa cu 25%, in timp ce la noi a fost o crestere zero. In 2008 preturile vor creste cu cel putin 25% in Europa", a mai spus Sarbu.

E.ON Gaz sustine ca va inregistra pierderi de 200 de milioane de lei la sfarsitul anului, daca ANRE nu va creste, la 1 iulie, pretul gazelor. Daca autoritatile nu vor majora preturile, E.ON va ataca in instanta ANRE, potrivit companiei.

Ultima majorare a preturilor gazelor livrate populatiei, cu 8,5%, a avut loc pe piata romaneasca la 2 februarie.