E.ON Gaz Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea pretului final al gazelor naturale cu 24% incepand cu data de 1 iulie ca urmare a cresterii preturilor de achizitie a gazelor naturale pe piata internationala, se arata intr-un comunicat al distribuitorului. Totodata, reprezentantii companiei estimeaza ca cresterea preturilor la gaze naturale va continua, urmand sa ajunga in ultimul trimestru al acestui an la 600 de dolari mia de metri cubi.

Potrivit comunicatului, la acest moment, E.ON Gaz Romania este obligata sa vanda gazele naturale sub pretul de achizitie al acestora, fiind necesara o majorare a preturilor finale la consumatori de aproximativ 24%, incepand din 1 iulie 2008, pentru a acoperi costurile de achizitie. In plus, pana la finele anului, sunt de asteptat cresteri aditionale ale preturilor de achizitie a gazelor naturale importate.

"Daca ANRE nu va aproba majorarea necesara incepand cu 1 iulie, pierderile companiei se vor ridica pana la sfarsitul anului la peste 200 milioane lei, iar asigurarea volumelor de gaze naturale pentru mai mult de 1,3 milioane de clienti, va fi pusa in pericol pentru restul anului", a declarat Frank Hajdinjak, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Acesta a mai precizat ca, in cazul in care preturile nu vor creste, competitia pe piata reglementata nu mai este posibila deoarece niciun furnizor de gaze naturale nu poate vinde gaze sub costul de achizitie, iar mentinerea preturilor la nivelul actual nu permite altor companii sa intre pe piata reglementata si sa ofere consumatorilor casnici posibilitatea de a-si alege furnizorul de gaze naturale.

De asemenea, si Distrigaz Sud a cerut in urma cu o saptamana majorarea pretului gazelor naturale cu 22%, in vreme ce seful directiei tarife din cadrul ANRE, Gabriel Sarbu, a anuntat ca pretul gazelor va creste, la 1 iulie, cu mai putin de 20%.

Ultima majorare a pretului gazelor naturale a s-a realizat la data de 1 februarie, cand pretul a crescut, in medie, cu 8,5%,.

Reprezentantii E.ON Gaz afirma insa ca aceasta majorare s-a produs cu o intarziere de o luna si a fost insuficienta pentru a acoperi costurile de achizitie a gazelor naturale ale companiei. Acestia au mai spus ca, deoarece o majorare a pretului nu a fost aprobata nici incepand din luna aprilie 2008, nici din luna iunie 2008, compania E.ON Gaz Romania a inregistrat de la inceputul anului pierderi de circa 40 milioane de lei, rezultate din costurile neacoperite cu achizitiile de gaze naturale.