Autoritatile moldovene saluta intentia concernului rus Gazprom de a investi in sectorul de constructie a retelelor de gaze naturale, relateaza RFI. Pentru realizarea proiectului gazoductelor magistrale, in bugetul companiei Moldova-Gaz sunt planificate deja 30 de milioane de dolari, investitiile urmind sa creasca in viitorul apropiat.

Chisinaul si Moscova negociaza si despre restructurarea datoriei istorice a Republicii Moldova pentru gazul rusesc. Subiectul a fost abordat de primul-ministru Zinaida Greceanii in cadrul vizitei sale de acum doua zile la Moscova. Partea rusa s-a aratat dispusa sa reia discutiile pe aceasta tema.

Datoria totala a Republicii Moldova pentru gazele rusesti a crescut in 2007 cu 207 milioane de dolari. Aceasta s-a majorat in special din contul cresterii datoriei Transnistriei.

Partea rusa a confirmat si faptul ca din luna iulie, gazul rusesc livrat Republicii Moldova se va scumpi cu 13 la suta - de la 213 la 240 de dolari pentru o mie de metri cubi, pina in 2011 urmind ca pretul gazului pentru Republica Moldova sa se apropie de nivelul pretului mediu european.