OMV a dat in judecata grupul MOL, solicitand anularea deciziilor adoptate de adunarea generala anuala a companiei ungare in 23 aprilie, relateaza Reuters. Intr-o declaratie data publicitatii joi, MOL precizeaza ca departamentul comercial al Curtii din Budapesta a stabilit prima audiere in ianuarie 2009.

OMV, care detine 20.2% din actiunile MOL, a facut o oferta de preluare conditionata, prin care evalua compania ungara la 20 miliarde dolari.

OMV cerea ca actionarii MOL sa voteze, in cadrul adunarii generale anuale, renuntarea la acordurile referitoare la drepturile de vot cu firme precum BNP Paribas, OTP Bank si CEZ, numirea unui auditor independent care sa evalueze aceste acorduri, precum si publicarea tuturor inregistrarilor voturilor.

Adunarea generala a actionarilor MOL a respins insa cererile OMV, pe motiv ca ar reduce valoarea detinerilor investitorilor si a sporit controlul asupra propriilor actiuni prin rascumparari si vanzarea lor catre investitori apropiati.

"Vom vedea ce va decide Justitia ... dar eu cred ca cea care va decide in ce fel se va rezolva disputa dintre OMV si MOL va fi Comisia Europeana", a afirmat analistul ungar Akos Herczenik.

Comisia Europeana a anuntat, la inceputul lunii iunie, ca va reincepe analiza amanuntita a planurilor grupului austriac de petrol si gaze OMV de a prelua compania MOL.

Noul termen limita pentru investigatiile derulate de agentia de reglementare a concurentei din cadrul Uniunii Europene este 18 septembrie. Comisia a oprit cercetarile pe 5 mai, pentru ca avea nevoie de mai multe informatii de la OMV.