Declaratia lui Miller survine la doar citeva zile dupa ce Robert Hirsch, unul dintre cei mai apreciati analisti ai pietei energetice, declarase pe postul CNBC ca este posibil ca petrolul sa ajunga la 500 dolari/baril in 3-5 ani.
"Traim o perioada caracterizata de transformari structurale in piata energetica, care se vor concretiza in preturi schimbate radical", a declarat recent Miller pentru Financial Times.
Declaratia-soc a sefului Gazprom, unul dintre cei mai influenti oameni din piata energetica globala, survine pe fondul temerilor tot mai accentuate fata de o recesiune economica in cele mai puternice economii occidentale. Miller a facut aceste declaratii in Azerbaidjan, la finalul intilnirii dintre presedintii rus si azer.
In ultimele saptamini s-au intensificat schimburile de replici intre OPEC (cartelul tarilor producatoare de petrol) si statele mari consumatoare, ultimii cerind insistent cresterea productiei.
- Citeste un interviu acordat HotNews.ro de vicepresedintele Gazprom in urma cu trei luni
Ce observ? O crestere acccentuata a pretului abonamentului lunar pentru transport si asta in conditiile in care calitatatea in mijloacele de trasport a scazut simtitor (numarul de pasageri a crescut in mod simtitor pentru acelasi parc de autobuze).
Deci, bunavointa exista din partea oamenilor obisnuiti.
Mai putina bunavointa exista insa din partea companiilor care produc, transporta, rafineaza si vind produsele petroliere.
In continuare mi se pare ciudata situatia de pe piata, in conditiile in care oferta a depasit deja cererea (surse: IEA, EIA); in SUA spre exemplu, cererea a scazut de la inceputul anului cu aproape 1mbd (asta in perioada "fericita" cand petrolul costa 100-120$).
Tot raul spre bine, pretul mare stimuleaza schimbari de care toti avea nevoie (eficientizare, energii alternative etc.).
Vacanta vesela!
Ieri am alimentat cu 1,49 de euro in Germania. Si cam asta era pretul pe toata autostrada.
Plus ca acum un an...pretul era de 1,39 de euro...
armata consuma motorina de pomana ,etc
Petrolul e ca si terminat, motorul termic va dispare, vine puternic motorul electric !
in opinia mea e chestie de 15-20 de ani pana cand motorul electric va castiga suprematia !
Sigur ca din toata situatia asta cei saraci sunt primii care au de suferit, atat in tarile dezvoltate, cat si, mai ales, in tarile sarace.
Dar atata vreme cat petrolul se va cumpara, pretul va creste. Daca producatorii vor ramane cu stocuri, va scadea si pretul. Asta e!
Nu ne ramane decat sa cautam alternative la petrol si la gaz, ca oricum rezervele sunt pe duca.
Dar nu pentru a vedea cat poate urca pretul.
Cred ca detinatorii de resurse naturale incearca sa intoarca raportul de forte pe Terra.
Adica, sa nu mai dicteze SUA cu Europa, ci Rusia si OPEC.
Profitul mai mare este pentru ei un rezultat (bine venit) nu un scop.
Vor sa ne puna cu botul pe labe.
Treaba este ca, in conditiile globalizarii, joaca asta este o sabie cu doua taisuri.
Pe rusi ii cred in stare sa se joace cu aceasta sabie. OPEC-ul ...hmm.
Oricum, vor fi modificari importante in viata economica si sociala.
Uite si o comparatie.
http://www.eia.doe.gov/emeu/international/gas1.html
Teoriile astea conspirationale sunt bune pentru creativitate, dar sa fie si credibile, trebuie bazate pe informatii corecte.
Dirijata de Rusia? Unde, in Iran? De cand se aud zvonuri de atacare a Iranului de catre Sua a sarit pretul petrolului.
Si cauta sa vezi ce profituri are Exxon. Si cine o conduce.
http://www.nytimes.com/2008/02/01/business/01cnd-exxon.html?_r=1&oref=slogin
Rusia are ea treburile ei. Dar n-am auzit de vreun rus plecat in Iraq sa aduca democratia, si intre timp sa adjudece cele mai mari campuri petrolifere unor firme rusesti. Dar daca in fraza inlocuiesti Rusia cu Sua, o sa obtii niste lucruri adevarate.
http://www.nytimes.com/2008/06/19/world/middleeast/19iraq.html
Lipsa de infomatie poate face minuni. Daca vrei sa ai o imagine mai clara a rolurilor Rusiei si Sua, informeaza-te. Cele mai murdare jocuri le-a facut Rusia prin dezinformare. Si stim noi mai bine ce efecte are asta. Dar pe de alta parte, si Sua are aceeasi strategie. De ce nu, daca tot merge. Diferenta este numai daca esti printre invingatori sau invinsi. Ca pana la urma, iraquenii cred ca sunt macar la fel de nenorociti cum eram noi in vremea "eliberatoarei" Armate Rosii. Parca si rusii ne aduceau noua fericire eterna si libertate.
Atunci se va rezolva problema, pana atunci vom sta cu totii la mana Gazprom si OPEC.
Nu inteleg, din perspectiva globalizarii si chiar a drepturilor omului, de ce niste amarati de prin Africa, Asia etc deabia sa-si tarasca zilele iar niste arabi sau rusi care toata ziua nu fac nimic sa se imbuibe doar pentru meritul ca s-au nascut cu fundul pe resurse. E o problema de egalitate de sanse, nu de egalitate de tip socialist aici. La munca daca vor sa fie bogati.
- Petrolul si gazele trebuiesc controlate !
- Dar oare aurul, cuprul, fierul, zincul , etc. nu trebuiesc controlate si ele ? Buna idee : sa fie controlate toate bunurile subsolului !
- Dar oare bunurile de pe sol de ce sa nu fie si ele controlate ( vezi hrana oamenilor ) ? Buna idee : sa fie si ele controlate !
- Dar oare oamenii nu e bine sa fie controlati ? Ba da ! Buna idee : sa fie controlati si oamenii !
Problema ar fi, cum sa-l mentii acolo 5-6 ani?
Dupa 5-6 ani consumul de petrol ar fi 10% fata de cel initial si rusii si alte natii nespalate n-ar avea decat sa se scalde in petrol pentru ca restul lumii civilizate ar fi trecut de mult la alte tehnologii.
In fine, pe termen scurt preturile vor creste dar ATENTIE cresterea nu este sustenabila, cu cat a crescut mai repede cu atat va scadea mai drastic....
O sa rad cu lacrimi cand pretul va scadea sub 100$ si Rusia va avea iarasi deficit bugetar masiv.
Romania? Ar trebui luat la bani marunti Codrut Seres si intrebat pe ce baza a semnat acordul pe 25 de ani cu Gazprom pentru livrare de gaz Romaniei la cele mai inalt pret de 360 dolari mia de merii cubi, care la momentul semnarii a starnit senzatie dar care va fi revizuit in sus, pe baza clauzelor aceluias contract. Iar romanii platesc. Aici este vorba de inalta tradare in sensul cel mai propriu al prevederilor Codului Pena.
Ia-le petrolul si se intorc in corturi si se apuca din nou de facut covoare.
In loc sa investeasca in industrii adevarate ei fac insule care le sterge un tsunami serios, isi fac palate cu dale de aur....
Ce crezi ca vor face rusii:
Vor avea vreo cateva zeci de mii de miliardari care se vor sterge la dos cu aur.
Asa nu ajungi in fata, nenicule.
Cunosc un singur exemplu dupa nemti cand fara resurse au ajuns in fata: Japonia.
Totul tine de metalitate: de unde te si intrebi daca chestia cu ADN - rasele, etc (d-ale Hitler) nu au si ceva adevar.
Ca sa te parafrazez, citeste pe net despre peakoildebunked! ;)
Cheers!
Probabil e o intelegere la nivel global. In felul asta producatorii o sa fie obligati sa investeasca in tehnologii alternative (care sunt si nepoluante si regenerabile). Probabil ca tot in felul asta americanii o sa re-invete sa mearga pe jos sau cu bicicleta.
Daca nu facem nimic, in 100 de ani nu va ma exista civilizatie pe pamant.
In realitate criza nu e chiar atat de acuta -- adica ne-am putea descurca inca 20-30 de ani cu o economie bazata pe petrol si gaze facand sacrificii relativ minore si consumuri rationale. Insa schimbarea la nivel global a intregii economii cere timp mult si resurse mari, inclusiv de energie. Asa incat raspunsul rational e sa demarezi aceasta schimbare cat inca mai ai cu ce, nu cand s-o scurge si ultima picatura...
* petrolul este o resursa finita. care, la un moment dat, se va epuiza. pana acum lumea traia cu speranta ca va mai fi petrol timp de sute de ani.
e fals.
* in momentul de fata sunt doar 2 tari din lume care nu au extras peste jumatate din rezerve: Irak si Arabia Saudita. restul, TOATE celelalte tari, cf declaratiilor guvernelor, au extras peste jumatate din rezervele estimate.
* petrolul NU ESTE REGENERABIL, asa cum bat campii unii.
* altii isi fac iluzii cu noile descoperiri din Venezuela. alea asigura consumul USA pt un an de zile. atat.
* nisipurile petroliere din canada.
nu exista o tehnologie aplicabila (inca) pe scara larga (si sunt extrem de poluante), nu exista infrastructura, iar raportul energetic este 1:1,3 (energie consumata pt a se obtine energia). spre deosebire de petrolul usor, la care raportul este de 1:30. faceti socoteala cat e de rentabil.
* anul trecut, desi necesarul de petrol creste exponential (cu China si India in top la cresteri), totalul extras pe plan mondial A SCAZUT pentru prima data in istorie. si o sa scada in continuare.
tot petrolul care era usor de extras, a cam fost terminat deja. noile exploatari sunt in conditii extreme (arctice, alaska, sakhalin, adancimi foarte mari in oceane). in momentul de fata se foreaza la 10.000m. iar treburile astea costa, nu sunt gratis. te costa enorm ca sa aduci si mentii santiere in conditii grele, cerintele pt echipamente sunt extreme.
industria, incepand de la agricultura si terminand cu calculatoarele, depinde de petrol. totul se transporta in toata lumea. iar transportul e bazat in proportie de 100% pe derivate din petrol.
obisnuiti-va cu ideea ca pretul petrolului are o singura directie. IN SUS.
Este o pozitie de forta, nesimtita, ce se bazeaza pe monopolism. Nu cred ca e mare lucru de facut, cu exceptia cazului in care americanii se apuca sa mai bombardeze o tara petroliera, ca sa faca rost de resurse.
Sa speram ca aceasta situatie se va regla prin accelerarea aparitiei de noi surse si tehnologii de energie alternativa, situatie in care atat coloratii cu cearsaf cat si rusii comunistii ar ramane cu buza unflata.
Odata tot trebuia sa se intample si asta.
Pretul creste arificial, incalzirea planetara este accelerata de arderea combustibililor fosili, care prin ardere produc CO si CO2 si alte noxe cu impact in patura de ozon.
Cresterea pretului va face rentabila schimbarea structurala a motoarelor cu ardere interna.
(sunt bucuros ca nu ma numar printre ei)
pacat ca acesti "analisti" nu ne-au dat si unele solutii, nu?: sa nu se mai asculte manele, sa nu se mai produca masini si sa se circule dupa moda comunista!apropo, cand s-a gresit, atunci sau acum?
cata prostie pe lumea asta! sa stiti ca se plateste!