Directorul general al Agentiei Internationale a Energiei, Nobuo Tanaka, prognozeaza ca "situatia pe piata petrolului va ramane tensionata in mod sigur pana in 2013", potrivit unui interviu care va aparea luni in cotidianul economic german Handelsblatt, informeaza NewsIn.

Intr-o prima etapa, piata se va destinde pana in 2009-2010, gratie unei cresteri previzibile a ofertei in urma exploatarii unor noi locuri de productie, insa oferta va scadea ulterior, iar cererea va creste, mai ales in tarile in curs de dezvoltare, considera Tanaka.

In aceste conditii, Tanaka le cere producatorilor de petrol sa-si sporeasca investitiile, iar consumatorilor sa economiseasca energia. Tarile in curs de dezvoltare trebuie sa puna capat practicii mentinerii artificiale a unor preturi scazute la petrol, iar tarile industrializate nu trebuie sa reduca taxele la petrolul de la pompa, pentru ca ar trimite un semnal gresit consumatorilor, explica directorul AIE.

Rusia are impozite prea mari si descurajeaza investitorii

In ceea ce priveste productia, Tanaka atrage atentia ca "anumite state, precum Rusia, au impozite mari pentru societatile straine, ceea ce ii descurajeaza pe investitori. Unele companii petroliere de stat trebuie sa-si aloce o parte din venituri finantarii unor masuri sociale, dar mai trebuie bani si pentru a investi in productie".

In ceea ce priveste consumul, seful AIE s-a pronuntat impotriva unei scaderi a fiscalitatii pe produsele petroliere, pentru ca o asemenea masura ar trimite, in opinia lui Tanaka, un "semnal prost" in ceea ce priveste lupta impotriva risipei. Atunci cand preturile la energie cresc, "acest lucru stimuleaza si este necesar sa fie disociata cresterea economica de consumul de energie".

Pretul petrolului atinge in prezent cote istorice, de aproape 150 de dolari barilul, adica o crestere de peste 100% intr-un an. Aceasta supraincalzire se datoreaza cu precadere temerilor legate de evolutia viitoare a echilibrului dintre cerere si oferta.

Seful Gazprom: Petrolul va ajunge, "in curand", 250 de dolari/baril, iar gazele naturale 500 de dolari/mia de metri cubi

Alexei Miller, CEO Gazprom, a declarat miercuri ca pretul petrolului va depasi, "in curind", pragul de 250 de dolari/baril, anunta agentiile internationale de presa. Tot Miller a anuntat ca pretul gazelor naturale vindute de Gazprom in Europa Occidentala ar putea ajunge la finalul anului 2008 la 500 de dolari/mia de metri cubi, fata de aproximativ 370 de dolari in martie 2008.

Declaratia lui Miller survine la doar citeva zile dupa ce Robert Hirsch, unul dintre cei mai apreciati analisti ai pietei energetice, declarase pe postul CNBC ca este posibil ca petrolul sa ajunga la 500 dolari/baril in 3-5 ani.