Presedintele OPEC: Scumpirea petrolului va continua, pe fondul deprecierii dolarului
“Pretul petrolului va inregistra o noua urcare in saptamanile ce urmeaza. Trebuie sa urmarim evolutia dolarului, din moment ce o depreciere cu 1% a monedei americane inseamna inca 4 dolari adaugati la pretul petrolului”, a adaugat Chakib Khelil, ministrul algerian al energiei si mineritului.
“Din punctul de vedere al tarilor producatoare, consideram ca oferta este in prezent suficienta, ca echilibrul cererii si ofertei este in interesul tuturor si ca scumpirea actuala a petrolului nu avantajeaza pe nimeni”, a subliniat Khelil.
El a declarat anterior ca producatorii de petrol nu pot mari productia fara o crestere echivalenta a cererii si, pentru moment, nu exista o cerere suplimentara.
Acesta a declarat ca raportul cerere-oferta este echilibrat si ca pretul petrolului va ramane ridicat pana la sfarsitul anului, din cauza speculatiilor, evolutiei dolarului si a deciziilor referitoare la dobanda cheie, ce vor fi luate de Banca Centrala Europeana.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Producatorii de petrol nu sunt americanii, OPEC nu este organizatie americana. Daca OPEC considera ca dolarul SUA la convine mai mult decat un cos de valute este decizia lor. Si daca cei care cumpara sunt dispusi sa plateasca 150 $ atunci cei care au produsul de ce sa nu-l vinde la 145-150 $ (barilul)?
Intrebare retorica, desigur.
Petrolul se termina, ce este asa greu de priceput. Nu exista solutii miraculoase, iar 'durerea' va mai continua. Asta pana alte solutii energetice vor lua locul petrolului.
deprecierea dolarului duce la cresterea pretului barilului, care la randul ei, atrage ca raspuns scaderea puterii de cumparare a dolarului si implicit a monezilor mondiale importante.
ori ne descurcam cu mai putin petrol si gasim surse alternative de energie, ori ne punem latul de gat.
USA nu le convine sa se vanda petrolul in alte valute ca ei o sa trebuiasca sa cumpere valuta aia ca sa cumpere titei apoi.
A mai incercat Irakul sa vanda titeiul in Euro si SUA a avut grija de ei...
In momentul cand pretul tiieiului va fi de 159 $/baril (nu mai e mult pana atunci) va insemna ca un litru de titei va costa un dolar (un Baril =159Litrii).
In SUA un galon (3,8litrii) costa 4 $ adica aproximativ 1$/litru, cat un litru de titei, oare in SUA prelucrarea titeiului nu costa nimic? Mai ales ca se tot spune ca scumpirea titeiului se datoreste scaderii rezervelor SUA (adica vezi doamne trebue sa importe titei). In Germania ca de altfel cam in toata Europa, un litru de benzina costa 1,6Euro adica 2,4 $. Aici prelucrarea costa. Asta gandindune numai la benzina caci din prelucrarea titeiului mai rezulta si alte produse valoroase si vandabile. Nu vi se pare ca scumpirea ii afecteaza numai pe unii?
solutia problemei nu e schimbarea monedei ci o stabilizare a monedei americane (si tare ma tem ca nu se va intampla prea curand asa ceva): nu toti americanii pierd din cauza pretului ridicat al petrolului. Situatia in momentul de fata sta cam asa:
* SUA (conglomerat tehnico-militar) si/a atins de mult varful de productie, nu mai are petrol dar are un avans tehnologic urias fata de restul lumii ceea ce ii permite sa actioneze pe cont propriu si sa "negocieze" chiar cu oricine, chiar sa sustina operatiunile oneroasa ale corporatiilor petroliere proprii.
*OPEC: clar nu vor sa piarda bani si e monopol pt ca rusii nu vor putea produce niciodata petrol atat de ieftin, nu uitati ce state fac parte din OPEC (Arabia Saudita > tendinte radicale islamiste, iran > radicali islamisti , venezuela > dictator cu tendinte de stanga... etc) o adevarata bomba cu ceas care ticaie .
*China,India : plateste oricat doar pt a mentine ritmul de crestere economica.
*Rusia : nu au semnat protocolul de la Kyoto, nu ii intereseaza decat sa puna mana pe mai mult petrol usor de extras (o incalzire globala nu face decat bine pt rusia : Siberia devine mai accesibila ), nu pot concura OPEC dar au avantajul teritorial de a fi aproape de EU.
*Europa: marii perdanti, trebuie sa aleaga intre a pupa pe rusi sau a pupa pe americani + arabi. Probabil singurii care se gandesc la un viitor post petrol.