Asadar, la sfarsitul lunii iunie, pretul produselor petroliere la consumator, incluzand atat taxele cat si accizele, pozitioneaza Romania (Oil Bulletin, Bruxelles, 24 iunie 2008) la cel mai redus nivel al benzinei Euro-super 95 in randul statelor membre, cu un pret de 1,102 euro/l.
- La benzina, pretul in Romania reprezinta 75% din media UE ponderata cu consumul. Este mai ieftina decat in tarile vecine Bulgaria (1,158 euro/l), Slovenia (1,206 euro/l) sau Ungaria (1,318 euro/l). Benzina cea mai scumpa o gasiti fara indoiala in Finlanda (1,538 euro/l), Belgia (1,535 euro/l), Danemarca (1,531 euro/l), Italia (1,525 euro/l), Germania (1,511 euro/l), Portugalia (1,507 euro/l), Franta (1,497) si Marea Britanie (1,496 euro/l). Preturile sunt calculate in litri, dupa conversia din metri cubi.
- La motorina, pretul de 1,195 euro/l ne plaseaza semnificativ mai aproape de media ponderata europeana de 84%, dar tot la cel mai mic nivel. Cea mai scumpa motorina pe piata interna unica o gasiti in Marea Britanie (1,660 euro/l), Italia (1,520 euro/l), Suedia (1,505 euro/l), Germania (1,472 euro/l), Cehia (1,461 euro/l), Slovacia (1,455 euro/l), Danemarca (1,445 euro/l), Olanda (1,436 euro/l), Portugalia (1,420 euro/l), Ungaria (1,403 euro/l).
- La gazul pentru incalzire situatia se schimba. Pretul de 0,931 euro/l in Romania este mai mare decat in Belgia (0,928 euro/l), Estonia (0,926 euro/l), Lituania (0,881 euro/l), Marea Britanie (0,874 euro/l) sau Luxemburg (0,852 euro/l). In schimb, italienii (1,458 euro/l), ungurii (1,403 euro/l) sau suedezii (1,410 euro/l) ard cel mai costisitor gaz.
Discutia se nuanteaza daca eliminam taxele si accizele din pretul la consumator, iar diferentele de pret se diminueaza considerabil: In Irlanda, Bulgaria, Germania, Austria si Suedia benzina devine mai ieftina decat in Romania.
De asemenea, in Slovacia, Bulgaria si Irlanda motorina devine mai ieftina decat in Romania ceea ce, in mod evident, semnaleaza povara fiscala superioara in acele tari.
In acelasi timp, romanii beneficiaza de cel mai mic nivel al pretului net la gazele pentru incalzire, impozitat insa mai aspru decat la belgieni, estonieni, lituanieni, englezi sau luxemburghezi.
Nota: Nu abordam aici diferentele de venituri. Ca Romania sa aiba venituri mari, similare celorlalte state europene, trebuie sa muncim mai eficient, adica mai mult si mai bine. Ce inseamna asta? Sa-i intrebam pe romanii care muncesc in strainatate. Ei cunosc cel mai bine raspunsul.
http://blog.fabricadebani.ro/andreeavass/2008-07-04/425898/Romania%3A-pretul-cel-mai-mic-in-UE-la-benzina-si-motorina%2C-dar-nu-si-la-gazul-pentru-incalzire.html#comments
Spania e pe la mijloc. Intra in clasamente. Ai linkurile.
De fapt, ar fi interesant cati litri de benzina isi permite un roman, comparativ cu ceilalti.
Ori Romania nu e o tara care sta pe o mare de petrol, deci suntem nevoiti sa importam petrolul la preturi internationale.Prin urmare, a crescut pretul petrolului, creste si la noi.
Deci singurul motiv pentru care pretul seama cu vestul europei este pentru profiturile nesimtite pe care le obtin (profitul petrom pe ultimii 3 ani e mai mare decat pretul platit de OMV pe Perom, pret in care au luat si zacamintele romanesti :D )
Asa ca nu-i ma plange tu pe vanzatorii de benzina...
Pe de alta parte: bai, hotniusilor, mi se pare cam aiurea sa arunci chestii ieftine precum eficienta muncii. La primele cursuri de economie se vorbeste de conditii de caeteris paribus. Nu stiu de ce, dar parca nu-mi vine sa acuz STRICT eficienta muncii pentru salariile mici.
Astea sunt chestii de manevra si de prostire a populatiei!
Vorbesc in cunostinta de cauza...lucrez la o firma de acest gen (nu pentru nemti :P) dar cunosc valoarea a ceea ce fac .. aici o persoana face in 8 ore patru rapoarte si e platit petru 8 ore iar acele rapoarte dincolo se vind la de 5 ori salariul/luna a persoanei respective - bucata evident, noi nu producem nimik , iar valoarea adaugata este in totalitate incasata acolo...cam atat despre eficienta muncii.
Ati uitat ca ne intereseaza la ce bani cumparam combustibilul si nu ce (vi se pare ca) impovareaza statul (vezi Irlanda si alte tari)
Taxele pe care le platim in pretul carburantilor sunt si taxe de drum (cu care insa nu ne putem mandri)
Articol tendentios.
Iar update-ul din final (bold si italic) e de toata jena ... pai atunci ce comparatii faceti? Si de ce comparati cu UE si nu sunt si alte tari din Europa (Serbia, Moldova, Ucraina, Rusia)?
Cu alte cuvinte, ati intrat in UE, acum o trageti! N-ati vrut sa stati cuminti, acum luati de platiti ca de-aia ati intrat in UE sa se alinieze preturile dar nu si salariile.
Cel mai jegos articol de pe Hotnews (excluzand pe cele cu pseudo-stirile "barbatul a nascut", "violata si insarcinata la 11 ani")...
si mai e si salariu care e de 2-3 ori mai mare acolo cel putin
De ce ? Pentru ca un salariat obisnuit de aici, castiga 250-300 euro, si acelasi salariat, pe acelasi post, la un hypermarket cu vanzari MULT mai mici, castiga de 6-7 ori mai mult!
DE CE?
E vorba despre castigul global al actionarilor, carora nu le pasa ca Gigel din Berceni, nu are bani sa isi ia o casa cu chirie ca sa nu mai stea cu ma-sa in pat la 27 de ani!
Solutia? Sa nu se mai munceasca deloc pe bani de nimic.. O sa fie interviuri.. 1000-2000 de oameni sa vina la acest hypermarket si sa ceara 1000 euro salariu net.. Ce o sa faca actionarii? O sa bage ei la raft? Nici cum.. Vor da 1000 de euro si vor inghite in sec..
Ca vorba aia, te gandesti.. Daca ai cel mai profitabil magazin in Romania, trebuie si ca remuneratia sa fie cea mai mare din lume...
Este asa cum zic?
Cati fraieri mai exzista sa palateasca resursele lor la pret de import,noroc cu baietii destepti sustinuti de politic.
concluzie...inainte de a scrie, invata limba romana
daca suntem asa de neeficienti...
d c destule firme sunt tinute de centrele de dezvoltare din romania?
sa NU comparam eficienta muncii la bugetari cu cea de la particulari da?
sa nu mai vb. ca articolu e comunist gen sa fiti multumiti cu ce aveti si e normal sa se scumpeasca...
Uita sa zica ca avem INCA productie interna de gaze si petrol , atat cat este ea, ESTE.
Iar acest ESTE trebuia sa ne protejeze in aceasta infinita si interminabila tranzitie spre 'capitalismul' salbatec occidental . Adica sa atingem si noi un oarecare nivel de salarizare .
Se pare ca nu se uita dar se omite VOIT ca 80% dintre romani au salarii de 200 EUR , 300 in caz fericit. Sa tot cumperi benzina si sa tot dai intreg salariul iarna pe gaze si lumina.
Asa ca domnilor, capitalismul inseamna sacrificiu.
Ce mai comentati ?