Compania italiana ENI a anuntat ca va incepe comercializarea de gaze in Rusia. Grupul a precizat ca un contract in acest sens a fost semnat inca din 1 iunie si vizeaza livrarea de gaze naturale la electrocentrala TGK-9, situate in regiunea Perm. Este vorba de un volum destul de modest de numai 350 milioane metri cubi de gaze.

„Gratie acordurilor convenite, ENI devine primul jucator european care efectueaza tranzactii de vanzare si cumparare de gaze pe piata rusa”, se spune in comunicatul companiei remis ziarului Vremia Novostei. Alte detalii nu au fost dezvaluite, astfel ca nu se stie de la cine cumpara itallienii carburantul si nici cand va incepe livrarea catre beneficiari.

Din surse ENI, Vremia Novostei scrie ca in afacere nu este implicat Gazprom. Mai mult, au precizat respectivele surse, in general astfel de afaceri nu vizeaza gigantul rus. Oricum, ENI, care este coproprietar al activelor de gaze ale IUKOS – Arktikgaz si Urengoil, cumparate la licitatie impreuna cu alt concern italian, Enel, considera contractul semnat un pas important spre consolidarea pozitiilor sale pe piata rusa.