Vladimir Putin: Sectorul rus al hidrocarburilor se afla intr-o situatie grava
"Este evident ca sectorul petrolier rus, la fel ca si cel al gazelor, se afla intr-o situatie serioasa: posibilitatile de crestere, cu zacaminte vechi si tehnologii depasite, s-au epuizat", a afirmat Putin, in cursul unei reuniuni cu responsabili din sector, organizata la Severodvinsk, in nord-vestul tarii.
"Unele tendinte din sectorul petrolier ne ingrijoreaza. Rata de crestere a productiei este in curs de scadere. In primul trimestru al acestui an, productia chiar a scazut cu 0,3%", a subliniat premierul rus.
El a dat, insa, asigurari ca Rusia nu va da dovada de "egoism economic" si ca isi va indeplini toate obligatiile fata de clientii sai straini.
"Politica noastra in domeniul energiei va fi transparenta si liberala", a afirmat el, adaugand: "Vom tine cont de interesele legitime ale partenerilor nostri, dar ne vom apara si interesele noastre nationale".
Putin a subliniat ca masurile fiscale in favoarea companiilor petroliere, care vor intra in vigoare anul viitor vor contribui la o crestere a productiei.
Masurile aprobate de Guvern vor reduce presiunea fiscala care apasa asupra companiilor petroliere cu 130 miliarde de ruble (3,5 miliarde de euro) pe an, a anuntat saptamana trecuta ministrul rus al energiei, Serghei Smatko. Guvernul spera ca acesti bani vor fi investiti de companiile petroliere, in special in dezvoltarea de noi zacaminte.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Salvarea sta tocmai in faptul ca suntem risipitori , se poate sa reducem masiv consumul fara sa ne intoarcem in epoca de piatra - intrevad ceva asemanator cu epoca comunista (doar din punct de vedere energetic )
O suma imensa, (circa 35 miliarde €/an), pe care deocamdata bugetul federal rus nu o poate suporta direct, fara contributia sectorului privat.
De asta si avertizarea lui Putin, lansata si in functie de momentul politic international !
Deocamdata, din prostie strategica (renuntatea la nuclear in anii '80 de catre unele state occidentale, USA, Germania, Italia, scandinavii, etc.) si lashitatea binecunoscuta in fata santajului si amenintarii cu violenta unor represalii, o parte din statele democratice depind de importul de hidrocarburi pt. a-si asigura necesarul productiei de energie.
Tari agresive, ca Rusia, sau inapoiate si islamizate, ca statele din Golf, Iranul, etc. profita de situatie, cu un ranjet de satisfactie sadica, declansat de sute de ani de frustrari si complexe acumulate datorita inferioritatii lor evidente fata de lumea europeana, dezvoltata, prospera si libera.
Istoria ne invata ca roata se invarte si politele se platesc, absolut pt. toata lumea, intrebati nazistii, sovieticii, saddamistii, etc.