Premierul rus Vladimir Putin s-a declarat ingrijorat de situatia din sectorul rus al hidrocarburilor, pe care a calificat-o drept "seriosa", din cauza tehnologiilor depasite si a epuizarii zacamintelor vechi, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Este evident ca sectorul petrolier rus, la fel ca si cel al gazelor, se afla intr-o situatie serioasa: posibilitatile de crestere, cu zacaminte vechi si tehnologii depasite, s-au epuizat", a afirmat Putin, in cursul unei reuniuni cu responsabili din sector, organizata la Severodvinsk, in nord-vestul tarii.

"Unele tendinte din sectorul petrolier ne ingrijoreaza. Rata de crestere a productiei este in curs de scadere. In primul trimestru al acestui an, productia chiar a scazut cu 0,3%", a subliniat premierul rus.

El a dat, insa, asigurari ca Rusia nu va da dovada de "egoism economic" si ca isi va indeplini toate obligatiile fata de clientii sai straini.

"Politica noastra in domeniul energiei va fi transparenta si liberala", a afirmat el, adaugand: "Vom tine cont de interesele legitime ale partenerilor nostri, dar ne vom apara si interesele noastre nationale".

Putin a subliniat ca masurile fiscale in favoarea companiilor petroliere, care vor intra in vigoare anul viitor vor contribui la o crestere a productiei.

Masurile aprobate de Guvern vor reduce presiunea fiscala care apasa asupra companiilor petroliere cu 130 miliarde de ruble (3,5 miliarde de euro) pe an, a anuntat saptamana trecuta ministrul rus al energiei, Serghei Smatko. Guvernul spera ca acesti bani vor fi investiti de companiile petroliere, in special in dezvoltarea de noi zacaminte.