Compania petroliera de stat Petrobras din Brazilia se va confrunta, incepand de astazi, cu o greva de cinci zile, crescand temerile privind noi presiuni asupra pretului la titiei. Petrobras a incercat sa minimalizeze impactul grevei, anuntand ca dispune de un plan de rezerva pentru asigurarea livrarilor de petrol.

Greva muncitorilor de pe cele 42 de platforme situate in bazinul Campos a fost declansata dupa ce negocierile de la sfarsitul saptamanii trecute dintre sindicalisti si management s-au incheiat fara niciun rezultat, anunta BBC.

Sindicalistii cer o zi libera suplimentara, in contul timpului folosit pentru a ajunge de la platoformele maritime pe tarm. In prezent, regimul de munca este 14 zile lucratoare - 21 de zile libere.

Platoformele din bazinul Campos asigura 80% din totalul de 1,8 milioane de barili produsi zilnic de Petrobras.

Greva ar putea afecta rafinariile si terminalele Petrobras

Pretul petrolului a atins vineri un nou record de 147 dolari pentru un baril, pe fondul tensiunilor din Iran si Nigeria. Analistii considera insa ca anuntata greva de la Petrobras a avut si ea o contributie la noul record al barilului.

Situatia din Brazilia se poate agrava, in conditiile in care este posibil ca greva sa afecteze rafinariile si terminalele detinute de Petrobras, pe fondul solicitarilor sindicalistilor, care cer o cota mai mare din profit in beneficiul muncitorilor.

La sfarsitul lunii mai, Bloomberg anunta ca Petroleo Brasileiro SA a devenit a sasea "cea mai valoroasa" companie din lume, depasind gigantul software Microsoft si Industrial & Commercial Bank of China. Capitalizarea de piata era, la acel moment, de 295,6 miliarde de dolari, in timp ce valoarea de piata a Microsoft era de 289,3 miliarde de dolari, dupa incercarea esuata de a prelua Yahoo.

In 2007, Petrobras a anuntat ca a descoperit o rezerva gigantica de titei in Brazilia, estimata intre 5 si 8 miliarde de barili.