O companie britanica sustine ca a descoperit o metoda prin care poate transforma gunoiul menajer in biocombustibil, informeaza TimesOnline. Ineos, unul dintre gigantii pietei mondiale a productiei chimice, sustine ca a patentat o metoda prin care poate produce pana la 400 de litri de bioetanol dintr-o tona de gunoi menajer sau agricol.

Noul proces se bazeaza pe incalzirea deseurilor pentru a produce gaze, gaze din care, cu ajutorul unor bacterii, se produce etanol. Compania sustine ca poate transforma o tona de gunoi in 400 de litri de etanol.

Ineos isi propune sa introduca tehnologia pe scara industriala pana la finele lui 2010. "Asta va insemna ca, spre deosebire de alti combustibili naturali, nu vom fi envoiti sa alegem intre mancare si combustibil", a declarat Peter Williams, directorul executiv Ineos Bio, citat de TimesOnline.

"Tintim sa raspandim cat mai repede noua tehnologie in jurul lumii. Planificam sa producem cantitati comerciale de bioetanol pentru masini in aproximativ 2 ani", a mai declarat Williams.

Metodele existente prin care se produce biocombustibili din recolte agricole au fost puternic criticate in ultimul timp si au fost scoase vinovate pentru scumpirea alimentelor. Desi bioetanolul elibereaza mult mai putine gaze toxice, criticii spun ca acesta a dus la incurajarea despaduririlor, scrie TimesOnline.

Sustinatorii noului sistem cred ca acesta este o adevarata realizare pe doua planuri: producerea biocombustibililor si folosirea si eliminarea deseurilor.

Ineos este a treia mare companie privata din domeniul chimic din lume si cea mai mare companie privata din Marea Britanie cu un venit anual de 36 miliarde de dolari.