Agentia americana de reglementare a pietelor materiilor prime (CFTC) a anuntat, joi, ca a inceput urmarirea penala impotriva fondului de investitii Optiver, suspecat ca a manipulat pretul petrolului in martie 2007. Optiver, activ pe piata energiei, ar fi influentat preturile "in repetate randuri", motiv pentru care institutia de reglementare a lansat o vasta ancheta nationala asupra manipularilor cursului energiei, scrie AFP.

CFTC a anuntat ca printre suspecti se numara companii petroliere si brokeri banuiti ca au utilizat sistemul de cotare administrat de Departamentul de informatii despre energie Platts, filiala a grupului McGraw-Hill, pentru a manipula preturile.

Din 2002, CFTC a demarat 41 de actiuni in justitie pentru manipulari ale pretului energiei si a cerut amenzi totale de 500 de milioane de dolari. Cursul barilului de petrol s-a dublat intr-un an, ajungand la un maxim de 147 de dolari, la jumatatea acestei luni.

Intr-un raport publicat marti, CFTC a recunoscut totusi ca speculatiile au jucat doar un rol marginal in cresterea pretului la energie, acesta fiind justificat de raportul dintre

cerere si oferta.