Pitorescul presedinte venezuelean, Hugo Chavez, aflat intr-un turneu european, a declarat ca pretul petrolului ar trebui sa se stabilizeze la 100 USD pe baril. Declaratia merita luata in seama in conditiile in care Venezuela este unul dintre marii producatori mondiali de petrol.

Aflat intr-o vizita in Portugalia, Chavez a spus ca in opinia sa este nevoie de gasirea unui "mecanism de stabilizare a pretului petrolului". "Daca acesta ramine in jurul a 100 de dolari pe barili cred ca este corect", a spus presedintele venezuelean.

Venezuela, care este membra a Organizatiei tarilor producatoare si exportatoare de petrol (OPEC), nu vrea un pret mai mare, a mai spus Hugo Chavez. Liderul sud-american si-a adus totodata aminte ca acum zece ani, cind a ajuns sef de stat, barilul de petrol costa doar sapte dolari.

"Speculatiile sunt unul dintre factorii care au facut ca acum barilul sa ajunga la 147 de dolari, numai ca piata da semne ca e nevoie de o stabilizare", a mai spus Chavez. Afirmatia sa vine in contextul in care petrolul s-a tranzactionat joi cu 125 de dolari/baril, dupa un maxim de 147,27 USD in data de 11 iulie.

Dar Chavez nu vrea ca doar pretul petrolului sa scada, ci si imperialismul american. In cadrul turneului sau european, care a inclus Rusia, Belarus, Portugalia si Spania, pitorescul lider venezuelean a declarat: "lupt impotriva imperialismului SUA, a tarilor care sunt lachei ai acelui imperialism". Declaratia, facuta la Minsk, a fost bine primita de presedintele Aleksandr Lukasenko.