Pretul petrolului ar putea creste pana la 500 dolari/baril in decurs de cativa ani, daca deprecierea dolarului va continua, iar tensiunile politice se vor adanci, a declarat un oficial iranian al Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol, potrivit unui saptamanal iranian, anunta NewsIn.

“Daca dolarul continua sa se deprecieze si tensiunile politice sa se inrautateasca, petrolul s-ar putea scumpi pana la 500 dolari/baril”, a declarat, intr-un interviu acordat publicatiei Shahrvand-e Emrooz, Mohammad Ali Khatibi.

Oficialul iranian a fost intrebat cu privire la estimarile potrivit carora pretul petrolului ar putea ajunge la 200 dolari/baril in urmatorii doi sau trei ani.

Pretul petrolului coborase, vineri, cu 2 dolari/baril pana la un nou nivel minim al ultimelor sapte saptamani, in contextul in care cererea de titei scade din cauza scumpirii combustibilului.

Pretul petrolului inregistrase un record istoric de 147 dolari/baril la inceputul lunii. Khatibi a mai spus ca exporturile de petrol din intregul Orient Mijlociu vor fi amenintate de riscuri, daca Iranul va fi atacat din cauza programului sau nuclear controversat.

“Daca va mai fi un razboi in regiune, nu va fi doar petrolul din Iran cel care nu va ajunge pe piata, ci titeiul din intreaga regiune”, a spus Khatibi.

“Intr-un astfel de caz, nu vom asista la o crestere a pretului petrolului. Vom asista la o explozie a preturilor”, a precizat oficialul iranian.

Aproape 40% din transporturile de petrol de pe pietele internationale pleaca prin Stramtoarea Ormuz situata la sudul coastelor iraniene, iar Teheranul a amenintat ca va impune controale asupra transporturilor, daca este atacat si a amenintat tarile vecine cu represalii, daca iau parte la atac.

Statele Unite si Iranul au divergente cu privire la activitatea nucleara a Teheranului. Washingtonul afirma ca doreste o solutie diplomatica pentru conflict, dar nu a exclus nici actiunea militara, daca va esua solutia diplomatica.

Oficialii de la Teheran spun ca actvitatile lor nucleare sunt pasnice si au doar scopul de a genera energie electrica.