SAR critica ideea crearii unei companii nationale de electricitate

de M.C.     HotNews.ro
Luni, 4 august 2008, 12:45 Economie | Energie


 documente
Infiintarea unei companii-mamut de electricitate, care sa inglobeze mai bine de jumatate din piata de profil, este considerata de catre Societatea Academica din Romania (SAR) un adevarat "pericol pentru siguranta energetica a tarii". Intr-un raport care analizeaza proiectul guvernamental de creare a unui holding national de distributie si generare, SAR apreciaza ca acest proiect nu este in concordanta cu normativele europene si, in plus, ar trebui continuat procesul de privatizare din sectorul energetic. 

Saptamina trecuta, guvernul ar fi trebuit sa ia in discutie proiectul initiat de AVAS privind constituirea unei Companii Nationale Energetice. Compania ar urma sa fie compusa din trei filiale Electrica neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), generare hidro (toata compania Hidroelectrica) si termo (complexurile Turceni si Rovinari). Toate acestea s-ar afla sub coordonarea Electrica, ce ar urma sa investeasca in societati de generare banii obtinuti din privatizarile anterioare ale companiilor de distributie.

Aflat sub autoritatea AVAS, noul holding ar detine circa 60 la suta din productia de energie a Romaniei. Ulterior, compania ar fi privatizata pe bursa, prin vinzarea unor pachete de actiuni.

Criticile SAR
Cam acesta ar fi, foarte pe scurt, planul guvernamental. In raportul sau, SAR constata intai de toate lipsa aproape generala a unei dezbateri politice pe acest subiect. Numai PSD, spune SAR, ameninta cu o motiune de cenzura daca proiectul este aprobat de catre guvern. PSD se opune re-infiintarii unui jucator dominant precum fostul RENEL (CONEL), care ar fi foarte greu de supravegheat dupa o eventuala privatizare. Pe de alta parte, tot PSD considera ca viitoarea companie ar furniza energie catre populatie la un pret mai mare decit cel pentru companii.

In continuare, SAR apreciaza ca sunt mai multe motive de ingrijorare generate de planul guvernului. Ar fi vorba, intai de toate, de lipsa de transparenta a operatiunilor intre companiile care ar forma viitorul holding. SAR propune pastrarea unitatilor energetice sub forma unor companii separare, cu actionar majoritar Ministerul Economiei. "Altminteri va exista intotdeauna tentatia de a acoperi pierderile unora dintre generatori cu profiturile obtinute de ceilalti", arata Societatea Academica din Romania.

Pe de alta parte, SAR crede ca infiintarea "mamutului energetic" ar contrazice Agenda Lisabona, care la capitolul Liberalizare prevede de-monopolizarea in energie, prin separarea productiei de distributie in electricitate. "Chiar daca noua companie va respecta formal directivele UE (...) nu se va putea vorbi de o competitie reala pe piata cita vreme va exista un jucator dominant cu peste 60% din piata de productie", arata SAR.

Tot SAR crede ca privatizarea ulterioara a companiei va avea consecinte greu de calculat. "Valoarea pe piata a companiei holding va scadea", "tranzactiile pe OPCOM s-ar diminua semnificativ", "va persista incertitudinea privind situatia companiei si va scadea increderea unor potentiali investitori in sectorul energetic din Romania" sunt citeva din posibilele efecte, in perspectiva Societatii Academica din Romania.

Argumentele AVAS
La sfirsitul lunii trecute, AVAS anunta ca vor continua consultarile pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice. Conform studiilor comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE ar fi:

- crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie;
- un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala;

- cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la cca. 30% (o cresterea cu cca. 7 / 8 procente);
- un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

793 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  Mai bine cartel!!!! (Luni, 4 august 2008, 13:16)

  ciprian [anonim]

  Mai bine cartel romanesc (nu cu vreo tenta de nationalism, dar macar acolo am si eu o actiune), decit sa le vinda cum le-au vindut: Enel, de stat, italiana; Cez, de stat, Cehia; OMV, de stat, Austria, etc. Daca voua vi se pare mai ok un monopol strain, ca altceva nu e, e treaba voastra.
 • -1 (1 vot)    
  SAR (Luni, 4 august 2008, 13:19)

  Bogdan [anonim]

  In spatele acestei denumiri pretentioase (societatea academica romana) se ascunde de fapt un ong finantat de soros si care, evident, lupta impotriva a tot ce e romanesc si traditional in tara noastra.
 • -1 (1 vot)    
  Ce vorbesti, mai SAR??? (Luni, 4 august 2008, 13:32)

  Tyr [anonim]

  De Gaz de France si Suez auzit? Nu vezi ca peste tot in lume se poarta concentrarea, lucru normal de altfel in contextul globalizarii... Mai citeste...
 • -1 (1 vot)    
  Parerea SAR are iz politic (Luni, 4 august 2008, 13:45)

  Alex [anonim]

  Mare parte din sindicatele din energie sint cu PSD-ul. Minerii lui Condescu si o parte din sindicatele de la Turceni si Rovinari sint cu PDL-ul. Liberalii sint cei care dau banii si ii tin in corzi pe toti. Hidroelectrica are miscare sindicala care se crede deasupra tuturor si nu vrea sa-si diminueze privilegiile membrilor.

  Eu cred ca aceasta companie nationala trebuie facuta, dezvoltata si vinduta pe bursa asa cum au stabilit liberalii. Ca proiectul este perfectibil, de acord, dar ideea este corecta si relativ usor realizabila. Cu un OPCOM bine organizat si o companie nationala competitiva, cred ca sintem mai tentanti. Adica vom avea un pret mai mare.

  Pe mine ma distreaza 'motivele de ingrijorare' invocate de SAR - parca ar fi fost nevoiti sa gaseasca motive de nefunctionalitate a noii companii. Pueril, ca si cum ar fi actionat la comanda cu acest studiu.
 • -1 (1 vot)    
  SAR (Luni, 4 august 2008, 13:57)

  Nicolae [anonim]

  De cand e competenta SAR in toate domeniile ca si Ceausescu .Cineva care plateste muzica o comanda ???
  Aveti dreptate ciprian Bogdan si Tyr !!!
 • -1 (1 vot)    
  Secta Ageamiilor Rauvoitori? (Luni, 4 august 2008, 14:51)

  Iulian [anonim]

  O structura integrata confera stabilitate tehnica (noi nu am avut rupere de sistem din 1977 pe cand la cehi si mai ales la italieni sunt la ordinea zilei), continuitate in alimentare (planurile de reduceri de personal CEZ si ENEL imping timpii de intrerupere catre maximul admis de norme), si preturi stabile, existand o referinta.
  Societatea asa zis academica este semidocta sau parsiva intrucat nu stie sau se face ca nu stie ca atat CEZ cat si ENEL au foarte importante capacitati de productie, mai mult, controleaza si o parte din distributia de gaze.
  Distinsul si deontologul dvs, ziarist ar trebui sa ne spuna ce interese stau in spatele acestor "specialisti" SAR. Sau are o jena?
 • -1 (1 vot)    
  nici o masa fara peste ! (Luni, 4 august 2008, 16:26)

  constantin [anonim]

  ionita si alina au trecut la lucruri concrete .au rezolvat justitia , invatamintul , sistemul electoral ,e.t.c.acum se vorbeste despre energie si siguranta energetica , si-si dau cu parerea .a cui o fi parerea ....., sunt consecventi ?
 • -1 (1 vot)    
  SAR- o adunatura de prosti sau o agentura? (Luni, 4 august 2008, 17:33)

  economistul sef [anonim]

  Argumentele SAR nu stau in picioare: si astia vad reforma de dragul reformei. Nu le ajunge ca Romania a iesit din tranzitie fara economie, bazandu-si cresterea doar pe imobiliare( speculate de straini) si pe un consum sustinut din imprumuturi straine. Nu-i pasa ca vine scadenta. N-au nicio viziune si precis manaca banii degeaba.Tot ne ameninta cu incalcare cine stie caror directive europene. Franta, Germania si altii le incalca intr-o veselie si ii doare in cot de ce cred neoliberalii din Comisia Europeana. Interesul national e mai presus de lozinci. Un holding energetic ar aduce un jucator tare intr-o economie dominata de srl-uri, unde strainii iau 7 piei de la
  populatie. Ne ajunge prostia cu PETROM-ul
 • -1 (1 vot)    
  Pai SAR (Luni, 4 august 2008, 17:57)

  releu [anonim]

  a ajuns CC al PCR, le stie pe toate.... si noi "privatizam " la firme de stat...
  CEZ din Cehia, ca pe aicea ma aflu acum, platetse Dir Gen, CEO cum vrei sa ii ziceti, 642 mil coroane prime tantieme etc (1 coroana ceha egal 24 eur ], iar el da 100 mil sponsorizre scolii din Praga unde e director fiul presedintelui Klaus. La tara in Cehia se inchid scoli, ca sunt mai putin de 12 elevi, iar legea cere sa fie min 12 casa tina statul scoala, le=ar fi trebuit cateva sute de mii sa tine scoala un an intreg...
  SAR sa prescrie o cura de slabire lu' Pippi
 • -1 (1 vot)    
  Unde-i DNA-ul sa-i salte pe astia pentru tradare? (Luni, 4 august 2008, 18:06)

  ubik [anonim]

  Hahaha, ce treaba au dubiosii de la SAR care nu sunt altceva decat agenti de-ai lui Soros/ SUA/etc cu piata noastra de energie?
  Pai evident ca ei promoveaza interesele financiare ale stapanilor lor, si uita complet imensul scandalul Enron din tarisoara lor minunata. In SUA, in urma inceperii liberalizarii pietei de energie, baietii de la Enron (pe mana cu brokerii care tranzactionau curent pe piata) au inceput sa opreasca curentul aleator si din ce in ce mai des, invocand diverse motive minicinoase, producand o criza artificiala de energie si crescand pretul cu 1000 la suta (in cateva luni), numai pentru a face profituri imense. Intr-un final au infundat puscaria pentru multi ani(acolo in SUA e posibil si finalul asta).
  LIberalizarea pietei de energie in RO. este ultima mare ticalosenie care se poate face in tara lui Papura Voda, mai ales in timpurile astea de criza si preturi mari. Dar in Ro. toti hotii s-au obisnuit sa faca averi instantaneu, pe seama "pulimii", mintind cu nerusinare (ei si slugile lor) ca asa trebuie, ca "asa vrea UE", NATO, Papa de la Roma, sau Sfantul Petru din Cer.
 • -1 (1 vot)    
  O prima masura (Luni, 4 august 2008, 19:49)

  blagaseb [anonim]

  Ar fi o prima masura in favoarea economiei nationale. In loc sa fi lasat RENEL -ul cum a fost, si sa fi achizitonat noi tot ce misca in tarile mici ale Europei de Est, l-am spart bucati ca sa-l poata cumpara (intreg era prea greu de inghitit pina si de Gaz de France).
  Despre SAR: mai mergeti la scoala repetentilor
 • -1 (1 vot)    
  SAR critica ideea crearii unei companii nationale (Miercuri, 6 august 2008, 3:36)

  Ovidiu [anonim]

  Catre SAR - Sinteti superficiali. Nu aveti habar de energie si recitati doar clisee. Mai bine ati analiza ce a facut EON dupa ce au preluat distributia energiei electrice in Moldova. Cred ca trebuia sa faceti in continuare liste curate. Eu nu cred in conurenta cind e vorba de un serviciu de care depinde o tara si care tehnic reprezinta un monopol - nu poti avea doi sau trei stilpi in fata casei sa-ti alegi furnizorul - pentru ca asta reprezinta adevarat concurenta. Dati un singur exemplu unde asazisa piata de energie a ieftinit kilowatt-ul.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce neaparat privatizare? (Vineri, 17 octombrie 2008, 16:11)

  ioan [anonim]

  Nu inteleg de ce nu se doreste a se vedea la ce bun a dus privatizarea sectorului energetic.Cei care au cuparat parti din sectorul energetic nu au avut nici un interes sa investeasca ci doar sa-si umpla sacii sa-i puna-n car si sa plece mai departe. Credeti ca celor care vin sa investeasca le pasa de nivelul nostru de trai, ca va creste pretul la energie , ca va cadea sistemul si vom ramane pe intuneric? Nu fratilor, nu le pasa, le pasa de buzunarul lor si atat. De ce nu se vrea a se vedea ca si in Franta, Spania si alte tari, au Companie de electricitate in sector ul de stat si totul e OK. De ce vrem noi sa dam altora intrerupatorul ? Noi nu suntem in stare sa ne gestionam resursele si enegia ci trebuie sa ne dam sistemul energetic deci baza economiei nationale, pe maini straine? Singurul lucru care ar trebui facut ar fi , sa se faca o lege in care sa poata fi foarte usor de controlat acest sistem energetic. Exista programe integrate de evidenta in care se vede orice miscare, din orice loc din tara. ceea ce permite un control. De ce trebuie sa ne dam pe mainile altora, noi chiar nu suntem in stare , nu cred.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by