SAR critica ideea crearii unei companii nationale de electricitate
Saptamina trecuta, guvernul ar fi trebuit sa ia in discutie proiectul initiat de AVAS privind constituirea unei Companii Nationale Energetice. Compania ar urma sa fie compusa din trei filiale Electrica neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), generare hidro (toata compania Hidroelectrica) si termo (complexurile Turceni si Rovinari). Toate acestea s-ar afla sub coordonarea Electrica, ce ar urma sa investeasca in societati de generare banii obtinuti din privatizarile anterioare ale companiilor de distributie.
Aflat sub autoritatea AVAS, noul holding ar detine circa 60 la suta din productia de energie a Romaniei. Ulterior, compania ar fi privatizata pe bursa, prin vinzarea unor pachete de actiuni.
Criticile SAR
Cam acesta ar fi, foarte pe scurt, planul guvernamental. In raportul sau, SAR constata intai de toate lipsa aproape generala a unei dezbateri politice pe acest subiect. Numai PSD, spune SAR, ameninta cu o motiune de cenzura daca proiectul este aprobat de catre guvern. PSD se opune re-infiintarii unui jucator dominant precum fostul RENEL (CONEL), care ar fi foarte greu de supravegheat dupa o eventuala privatizare. Pe de alta parte, tot PSD considera ca viitoarea companie ar furniza energie catre populatie la un pret mai mare decit cel pentru companii.
In continuare, SAR apreciaza ca sunt mai multe motive de ingrijorare generate de planul guvernului. Ar fi vorba, intai de toate, de lipsa de transparenta a operatiunilor intre companiile care ar forma viitorul holding. SAR propune pastrarea unitatilor energetice sub forma unor companii separare, cu actionar majoritar Ministerul Economiei. "Altminteri va exista intotdeauna tentatia de a acoperi pierderile unora dintre generatori cu profiturile obtinute de ceilalti", arata Societatea Academica din Romania.
Pe de alta parte, SAR crede ca infiintarea "mamutului energetic" ar contrazice Agenda Lisabona, care la capitolul Liberalizare prevede de-monopolizarea in energie, prin separarea productiei de distributie in electricitate. "Chiar daca noua companie va respecta formal directivele UE (...) nu se va putea vorbi de o competitie reala pe piata cita vreme va exista un jucator dominant cu peste 60% din piata de productie", arata SAR.
Tot SAR crede ca privatizarea ulterioara a companiei va avea consecinte greu de calculat. "Valoarea pe piata a companiei holding va scadea", "tranzactiile pe OPCOM s-ar diminua semnificativ", "va persista incertitudinea privind situatia companiei si va scadea increderea unor potentiali investitori in sectorul energetic din Romania" sunt citeva din posibilele efecte, in perspectiva Societatii Academica din Romania.
Argumentele AVAS
La sfirsitul lunii trecute, AVAS anunta ca vor continua consultarile pe tema constituirii Companiei Nationale Energetice. Conform studiilor comandate de AVAS, principalele avantaje pentru Romania ale formarii CNE ar fi:
- crearea unei companii de stat de anvergura regionala care va actiona ca o contrapondere la lipsa de competitivitate remarcata intre companiile private din domeniul energetic, in special in sectorul de furnizare si distributie;
- un control mult mai bun al costurilor, rezultat din avantajele integrarii pe verticala;
- cresterea procentului de tranzactionare pe OPCOM - operatorul pietei de energie electrica din Romania - la cca. 30% (o cresterea cu cca. 7 / 8 procente);
- un rating de companie ridicat, ce va permite contractarea de credite in conditii avantajoase pentru retehnologizare si investitii green-field.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Eu cred ca aceasta companie nationala trebuie facuta, dezvoltata si vinduta pe bursa asa cum au stabilit liberalii. Ca proiectul este perfectibil, de acord, dar ideea este corecta si relativ usor realizabila. Cu un OPCOM bine organizat si o companie nationala competitiva, cred ca sintem mai tentanti. Adica vom avea un pret mai mare.
Pe mine ma distreaza 'motivele de ingrijorare' invocate de SAR - parca ar fi fost nevoiti sa gaseasca motive de nefunctionalitate a noii companii. Pueril, ca si cum ar fi actionat la comanda cu acest studiu.
Aveti dreptate ciprian Bogdan si Tyr !!!
Societatea asa zis academica este semidocta sau parsiva intrucat nu stie sau se face ca nu stie ca atat CEZ cat si ENEL au foarte importante capacitati de productie, mai mult, controleaza si o parte din distributia de gaze.
Distinsul si deontologul dvs, ziarist ar trebui sa ne spuna ce interese stau in spatele acestor "specialisti" SAR. Sau are o jena?
populatie. Ne ajunge prostia cu PETROM-ul
CEZ din Cehia, ca pe aicea ma aflu acum, platetse Dir Gen, CEO cum vrei sa ii ziceti, 642 mil coroane prime tantieme etc (1 coroana ceha egal 24 eur ], iar el da 100 mil sponsorizre scolii din Praga unde e director fiul presedintelui Klaus. La tara in Cehia se inchid scoli, ca sunt mai putin de 12 elevi, iar legea cere sa fie min 12 casa tina statul scoala, le=ar fi trebuit cateva sute de mii sa tine scoala un an intreg...
SAR sa prescrie o cura de slabire lu' Pippi
Pai evident ca ei promoveaza interesele financiare ale stapanilor lor, si uita complet imensul scandalul Enron din tarisoara lor minunata. In SUA, in urma inceperii liberalizarii pietei de energie, baietii de la Enron (pe mana cu brokerii care tranzactionau curent pe piata) au inceput sa opreasca curentul aleator si din ce in ce mai des, invocand diverse motive minicinoase, producand o criza artificiala de energie si crescand pretul cu 1000 la suta (in cateva luni), numai pentru a face profituri imense. Intr-un final au infundat puscaria pentru multi ani(acolo in SUA e posibil si finalul asta).
LIberalizarea pietei de energie in RO. este ultima mare ticalosenie care se poate face in tara lui Papura Voda, mai ales in timpurile astea de criza si preturi mari. Dar in Ro. toti hotii s-au obisnuit sa faca averi instantaneu, pe seama "pulimii", mintind cu nerusinare (ei si slugile lor) ca asa trebuie, ca "asa vrea UE", NATO, Papa de la Roma, sau Sfantul Petru din Cer.
Despre SAR: mai mergeti la scoala repetentilor