Marti expira termenul acordat Serviciului federal antimonopol de vicepremieul Igor Secin pentru definitivarea si prezentarea in guvern a proiectului de hotarare privind accesul nediscriminatoriu la magistralele de transport al gazelor natural si ordinea de acordare a acestui acces, aminteste Vremia novostei.

Prima versiune a fost prezentata in august 2005, textul fiind returnat spre completare de guvernul premierului Mihail Fradkov, care a cerut convenirea lui cu Gazprom. Discutiile, mai mult sau mai putin intense, au durat aproape trei ani, fara sa aduca insa un consens in chestiunile cheie.

Concernul nu vrea, printre altele, ca productia lui sa ajunga in conducta in conditii valabile pentru toti.

Lucrurile s-au schimbat radical dupa numirea lui Secin in fruntea consiliului director al Rosneft, companie petroliera care de mai multi ani incearca sa convina cu Gazprom conditiile de cuplare la sistemul de transport al gazelor natural. Astfel ca, la inceputul lunii iunie, Secin a cerut FAS sa introduca in proiectul de hotarare regulile privind accesul producatorilor independenti de gaz la conductele Gazprom.

Intre timp, la consfatuirea cu Secin din 5 iulie, reprezentantii Gazprom au reusit sa-l convinga pe acesta ca documentul nu este gata si ca necesita o serie de completari. Probabil istoria amanarilor se va repeta, iar textul va ajunge pe masa guvernului undeva in luna septembrie.