Petrolul s-ar putea ieftini sub 100 dolari/baril - analiza Reuters
Petrolul s-a ieftinit, marti, cu peste 29 dolari (circa 20%) de la nivelul maxim de 147,27 dolari/aril atins pe 11 iulie.
"Scumpirea petrolului a depasit nivelul maxim pe termen scurt", a estimat analistul Mark Mathias, de la compania Dawnay Day Quantum.
"Cred ca pretul petrolului va cobori mult sub pragul de 120 dolari/baril in urmatoarele 12-24 de luni. Este posibil ca petrolul sa se scumpeasca pana la 150 dolari/baril la iarna, dar cred ca o astfel de evolutie este mai probabila in urmatorii doi ani", a adaugat Mark Mathias.
Piata a fost influentata de datele potrivit carora cererea de petrol din Europa si Statele Unite a scazut, ca urmare a scumpirii titeiului, incetinirii cresterii economice si cresterii ofertei furnizate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).
Agentia Internationala pentru Energie (AIE) estimeaza ca ritmul de crestere a cererii de petrol va scadea in 2009.
OPEC si-a majorat oferta de petrol in ultimele trei luni, ca urmare a extinderii plafonului pentru productia de titei a Arabiei Saudite, potrivit unui sondaj Reuters de luni.
Magnatul petrolier T. Boone Pickens a spus, luna trecuta, ca pretul petrolului nu va cobori niciodata sub 100 dolari/baril. Alti jucatori de pe piata nu sunt la fel de siguri, in conditiile in care anotimpul uraganelor din acest an nu pare sa afecteze productia de petrol din Golful Mexic, iar tensiunile din Orientul Mijlociu nu opresc livrarile din aceasta regiune.
Vom asista in continuare la ieftinirea petrolului
"In urmatoarele doua luni am putea asista la o ieftinire a petrolului la 100 dolari/baril, daca se mentine ritmul actual de scadere a preturilor", a estimat un analist de la compania Global Insight, Simon Wardell.
"Daca nu vor fi probleme cu uraganele sau in Orientul Mijlociu, cred ca vom asista in continuare la o ieftinire a petrolului", a precizat Wardell.
Ritmul ieftinirii petrolului de la cotatiile record inregistrate a determinat o serie de analisti sa estimeze ca am putea asista cu usurinta la noi ieftiniri.
"Cred ca este posibil ca in urmatoarele doua luni sa asistam la o ieftinire a petrolului sub 100 dolari/baril, in conditiile in care pretul petrolului a coborat cu aproape 30 dolari pana acum, asa ca e nevoie sa mai scada cu numai 18 dolari", a afirmat Christopher Bellew, broker la Bache Commodities.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Transformarea societilor umane catre epoca post-petroliera e o formidabila oportunitate de crestere economica si eficacitate sporita si cel mai rapid o va face tot capitalismul, asa cum se vede deja peste tot in UE si USA.
Obama e un biet demagog, planurile sale confuze sunt adesea ironizate chiar de democrati. De altfel, 71% din americani sunt favorabili planului McCain (drill now!), care prevede tocmai reducerea dependentei de importul de petrol (ceea ce va duce si la scaderi de preturi), lansarea constructiei a zeci de centrale nucleare, a incurajarii eolienelor, etc.
USA si UE isi modifica rapid optiunile si se adapteaza. Iar cei mai potriviti pt. a gestiona schimbarea sunt tot partidele de dreapta, opinia publica nu are incredere in propaganda isterica si ideologizata a stangii (vezi in UK, cele mai slabe sondaje pt. Labour si Brown, Spania unde conservatorii au majoritatea intentiilor de vot, Ungaria si Bulgaria unde tot dreapta e preferata la viitoare alegeri, Germania unde conservatorii lui Merkel depasesc cu aproape 10% social-democratii, Romania unde PSD nu atrage decat un sfert din electori, etc.)
Sau la OPEC le-a fost aratata "pisica" cu energiile alternative?
Dar, uitati de toate prostiile astea cu masini electrice, sau hibride de tip plug-in, energii regenerabile, sau alte asemenea parascovenii.
Da? Bine! V-am imbratisat dulce.
Zeci de tari au inceput proiectele pt. reactoare nucleare, centrale solare si eoliene se contruiesc peste tot in Europa si USA (inclusiv in ROmania), o majoritate de constructori auto aduc deja modificari pt. a avea modele hibride sau electrice, iar consumatorul european si american e mult mai atent la consum (de exemplu, scadere cu 3,3% a consumului de benzina in USA, premiera in ultimii 20 de ani si de 10% in Franta, premiera in ultimii 17 ani).
Cei care vor primi din plin socul sunt retardatii care se misca foarte greu sau care nu au nici un fel de capacitati tehnologice si de management, prin Africa, tari arabe fara petrol, America de sud, partial Asia.
Treptat, presiunea pretului la petrol se va muta din Occident spre tari asiatice precum China si India.
2) OMV s-a lasat pagubasa de inghitirea MOL-ului, dupa ce UE i-a cerut mai multa implicare substantiala si nu doar pofta de un nou chilipir. Respect ungurilor si darzeniei cu care s-au impotrivit marilor habarnamisti de Austria.
Ungaria e mult mai "infestata", mafia rusa si ucrainiana s-au instalat inca din anii '90 si asasinatele in plina strada din ultimii ani (cu explozii de cluburi si masini de mafioti rusi) au demosntrat la ce nivel crima organizata rusa a intrat pe piata din Budapesta.
Actualul guvern socialist ungar, ca si cel socialist bulgar, au fost acuzate in repetate randuri de opozitiile de dreapta ca au in compozitie ministri, secretari de stat sau alti inalti functionari care au lucrat pt. servicii de informatii rusesti.
Pupaturile si strangerile de mana Gyurcsany- Putin din primavara lui 2008 nu au fost uitate, Ungaria fiind favorizata de Rusia care i-a acordat o bucatica de conducta de gaze.
Asa cum s-a vazut in Bulgaria dupa 2-3 ani efectul infiltrarii mafiotilor rusi, asa se vor vedea si de aici in 2 ani efectele nefaste asupra economiei ungare (care merge acum mult mai prost ca aceea romaneasca).
Cand se trezeste cineva sa ii ia de urechi pe acesti austrieci nesimtiti.
Hai iobagule de roman sa mergi o luna pe bicicleta si sa nu te mai inghesui la mare/munte ca un maniac si sa vezi ce scad astia preturile
O metoda aparent foarte indragita de firme capitaliste macinate de grija consumatorului. Astfel bancile efectueaza o scoatere de bani dintr- un cont in aceeasi zi, in schimb o virare in cont se petrece abia dupa 4-6 zile - si asta de zeci de ani, metoda infierata de nenumarate ori dar la adresa surzilor (aici statul pare permanent in concediu). Banutii la ciorap realizati pe aceasta cale se ridica la sute de milioane anual.
(Mi-am permis, la timpul potrivit, sa caracterizez politica stapanului Petrom cu lozinca" "la placinte inainte, la razboi inapoi").
se lucreaza cu compensarea electronica, nu stiai?