In prima jumatate a anului, exportul de gaze din Rusia catre alte state a crescut cu aproape 23% fata de perioada similara din 2007, pana la 88,8 miliarde de dolari, potrivit Nevazisimaia gazeta. Analistii explica aceasta crestere a achizitiilor de gaze rusesti prin dorinta europenilor de a-si crea un maxim de rezerve in asteptarea unei scumpiri majore a gazelor naturale catre sfarsitul anului.

Gazprom a fost capabil sa mareasca volumul livrarilor sale catre partenerii straini si din cauza caderii cererii interne: in prezent, spre Europa pleaca nu doar surplusul de productie, dar si rezervele realizate pe seama reducerii furnizarilor in interiorul CSI si spre piata interna.

Analistii sunt de parere ca piata interna va fi puternic lovita peste doi-trei ani, cand preturile rusesti se vor apropia de nivelul european. Tranzitul gazului din Rusia spre Europa prin Ucraina in perioada ianuarie-iulie 2008 a crescut cu 21,4% fata de aceeasi perioada din 2007, si a atins 74,4 miliarde metri cubi, potrivit datelor UrkTransgaz.