Grupul ENI propune lansarea South Stream prin Romania
Cu o capacitate de 30 miliarde metri cubi de gaze pe an, South Strem ar urma sa plece din Rusia (regiunea Krasnodar) traversand Marea Neagra pana in portul bulgaresc Varna, pentru ca apoi sa porneasca in doua directii: pana in sudul Italiei si in centrul Europei. Partenerul Gazprom in constructia segmentului maritim al conductei este ENI. Costul total al proiectului a fost estimat la 20 miliarde dolari.
Potrivit unor surse ale Ministerului sarb al energiei si industriei miniere, pentru a accelera procesul de realizare a proiectului, ENI propune revenirea la planul initial – prin Romania, ocolind Serbia. Gazprom a refuzat sa comenteze aceste informatii.
In opinia analistului Dmitri Liutighin, de la firma de consultanta Veles Kapital, in calitatea lui de jucator principal al proiectului, Gazprom va apara varianta cu Serbia, pentru ca „Gazprom neft” are nevoie de intreprinderea sarba pentru realizarea strategiei sale.
Mutarea conductei in Romania nu va influenta asupra costurilor si, tinand cont de indecizia autoritatilor de la Belgrad, determinarea ENI de a inlocui una din tarile de tranzit este logica, prin urmare. In ce priveste Serbia, daca refuza sa ratifice acordul cu Gazprom, va pierde circa 130 de milioane de euro, suma care reprezinta venituri substantiale pentru Serbia.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Nu se spune insa in comentariu de ce se codesc sarbii sa semneze : pentru ca a da mana cu Moscova , ar echivala cu a le permite sa-si extinda tentaculele economice prin care , intr-un final , vor sugruma , nu numai Serbia , ci intreaga independenta politica a Europei !