- Razboiul din Georgia a dus la scaderea livrarilor prin conductele energetice ce transporta petrol si gaze catre Europa si care ocolesc Rusia.
- Moscova recistiga tot mai mult din influenta traditionala asupra zonei caucaziene, in conditiile in care UE si SUA nu vor risca sa isi asume un rol decisiv prin sprijinirea Georgiei.
- Acum, Azerbaidjanul ia in calcul o oferta a Gazprom de a importa gaze naturale din cimpurile sale situate in Caucaz, ceea ce ar putea insemna sfirsitul gazoductului Nabucco.
Razboi la conducte
La inceputul anilor '90, diplomatia europeana promova proiectul unei "conducte a pacii" care sa transporte petrol din zona caspica pina in inima Europei. Ideea s-a materializat abia in iulie, anul acesta, cind oficial s-a deschis conducta ce porneste din Baku (Azerbaidjan), traverseaza Georgia si ajunge in portul turcesc Ceyhan. Conducta petroliera Baku-Tbilisi-Ceyhan, in valoare de 4 miliarde de dolari, transporta mai mult de 1% din cantitatea de petrol la nivel mondial, contribuind direct la reducerea monopolului Rusiei asupra exporturilor de petrol catre Europa occidentala.
Pe de alta parte, exista o conducta sud-caucaziana ce transporta gaze naturale catre Turcia si care a permis Azerbaidjanului si Georgiei sa nu mai depinda de gazele rusesti. In plus, aceasta conducta constituie o binevenita alternativa si pentru pietele occidentale.
Amindoua aceste conducte, dar si altele aflate in faza de proiect, printre care cea mai importanta este Nabucco, sunt acum sub o amenintare reala. Razboiul din zona le arata fragilitatea din punctul de vedere al securitatii. "Prelungirea ostilitatilor militare va avea un efect devastator privind mentinerea unor rute energetice sigure in Caucaz, care sa nu fie sub controlul Rusiei", spune Kaan Nazli, director pentru piete emergente la Medley Global Advisors, citat de Financial Times.
"Rusia vrea sa demonstreze, prin conflictul din Osetia de Sud, ca Georgia nu este o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Moscova aspira sa detina monopolul", declara la sfirsitul saptaminii trecute fostul ministru de externe georgian, Salome Zurabisvili, citat de AFP. Obiectivul Moscovei "nu este, poate, controlul direct al regiunii, dar in orice caz, Moscova vrea sa demonstreze ca aceasta regiune este in continuare instabila si deci nu poate fi o alternativa serioasa pentru tranzitul de hidrocarburi, asupra caruia Rusia pretinde in prezent ca detine monopolul", a explicat fostul ministru de externe.
Insecuritate in avantajul Moscovei
Si Moscova a demonstrat deja ca daca vrea poate sa afecteze livrarile energetice din Caucaz catre tarile UE. Rusia a devastat complet portul Poti de la Marea Neagra, important pentru transportul de resurse energetice de la Marea Caspica si care se afla in apropierea oleoductului Baku-Supsa si a terminalului petrolier Supsa. Conflictul din Georgia a determinat compania azera de stat Socar sa opreasca transporturile de petrol si produse petroliere prin porturile georgiene Batumi si Kulevi, unde detine doua terminale pentru exporturile de petrol si produse rafinate.
Acum, Socar ia in calcul exportul catre Europa prin conducta Baku-Novorosiisk, care traverseaza teritoriul rus, ajungind in portul rus Novorosiisk.
Avantaj, desigur, Rusia. Si mai putin UE, care se poate vedea confruntata cu o scadere a livrarilor energetice, in conditiile in care capacitatea conductei ruse este de doar 10-12.000 de tone pe zi, spre deosebire de conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care transporta 160.000 de tone pe zi.
BTC este in prezent afectata si de o explozie produsa miercurea trecuta in Turcia, de catre miscarea de gherila Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ceea ce a determinat compania Socar si partenera sa British Petroleum sa redirectioneze transportul de petrol prin conducta Baku-Supsa, de unde era transportat catre Batumi si Kulevi. Reparatiile la BTC ar putea dura cel putin doua saptamini.
Razboiul din Georgia e o provocare imensa pentru Uniunea Europeana care, in ciuda lipsei unei politici unitare, are totusi un interes major: sa-si reduca dependenta de resursele energetice rusesti dar fara deteriorarea relatiilor diplomatice cu Moscova. De aceea, e greu de crezut ca UE sau Statele Unite vor interveni direct in sprijinul Georgiei, chiar daca sunt interesate de mentinerea stabilitatii in zona.
"Inainte de toate exista un interes vital al Occidentului. Cea mai mare amenintare la adresa Europei este monopolul rus asupra rutelor de transport energetic din fosta Uniune Sovietica catre Vest. Daca Georgia este infrinta, sperantele Europei la independenta energetica fata de Rusia vor fi si ele spulberate", spunea jurnalistul britanic Edward Lucas intr-un editorial publicat de cotidianul britanic The Times.
Desigur, si Rusia este interesata sa aiba relatii bune cu UE si sa continue livrarile de gaze si petrol conform obligatiilor comerciale asumate. Insa razboiul din Georgia pare sa fie inceputul unei noi epoci in relatia Moscova-Bruxelles, cu regimul de la Kremlin impunindu-si punctul de vedere de a mentine Caucazul sub influenta sa strategica.
Nabucco in pericol?
Vesti rele mai pot veni, dincolo de zanganitul armelor. In acest moment, Azerbaidjanul ia in calcul o oferta a Gazprom de a importa gaze naturale din cimpurile sale situate in Caucaz. Aceasta miscare ar putea constitui finalul unui proiect indelung discutat si indelung aminat: construirea gazoductului Nabucco.
Bucurestiul incearca de mai multi ani sa promoveze proiectul Nabucco, care ar urma sa transporte gaz natural din Iran si Turkmenistan catre Occident. Principalii actori in proiectul Nabucco sint Uniunea Europeana ca si companiile multinationale OMV din Austria si Mol din Ungaria. Nabucco intentioneaza furnizarea catre Europa occidentala a circa 25 miliarde de metri cubi/an, fiecare dintre tarile tranzitate urmind sa primeasca cite 11 miliarde de mc/an. Proiectul, a carui constructie ar urma sa inceapa in 2008 si sa se finalizeze trei ani mai tirziu, ar costa circa 4,6 miliarde de euro.
Asta trebuie facut!
Reorientat tot ce se contruieste in sectoarele industriale pe alte resurse decat gaze.
Subventii de la stat pentru trecere de la gaze la energie electrica.
Cand nu o sa mai aiba cui vinde nu vor mai dicta ei pretul, ci piata o va face.
Pui botu' la toate prostiile ecologiste de 2 lei.
Ce faci cand vine noaptea in desert si tu in Europa ai varful se sarcina, cu ce produci tu pinguinule energia pe care centrala ta solara nu o mai produce?? Cu ce acoperi tu diferenta de cateva mii de MW? Si cum transporti energia aia care o produci?
Ecologia e frumoasa, din pacate cand se scumpeste energia ce mai injuri!
Si plin de bun-simt, pe de-asupra.
Sa revenim la subiect, energia este stocata cu ajutorul acumulatorilor, volantelor, turnurilor cu apa, supercapacitoarelor (mai putin), s.a. Si este stocata peste tot in lume. Binenteles, ca energia produsa noaptea, ca aia nu prea se consuma, si termocentrala nu se opreste, asa, in 20 min...
Cit despre transport, se pareca sint solutii care implica superconductibilitatea, dar intram prea mult in detalii aici.
Cat despre metodele de stocare de care spui, hai sa le luam pe toate in ordine:
- acumulatori, stocare la ora actuala cateva sute de KW (putere nominala)
- volante, GE a spus ca poate face ceva de genul asta, dar e doar o idee care se testeaza
- turnurile cu apa, mai bine incerci centrale pompare-acumulare, fezabil dar nu prea mai ai loc sa le construisti pt ca sunt conditii destul de stricte, si s-au cam ocupat locatiile
La s.a. intre de posibilitatea de a stoca aerul comprimat in mine si a-l destinde dupa aia, sunt cateva proiecte demonstrative. Supercondustoarele : cel mai lung traseu are cam 2 km - ooooooaaaaaaaauuuuu. Sahara-Europa cateva mii de km.
Si adunand toate investitiile astea, vin si te intreb, esti dispus sa platesti cat nu face??? Pt ca pe langa ce investesti in fiecare MW solar mai trebuie sa bagi bani si in MW conventional care sa iti asigure rezerva, ca poate vin beduinii si pun bomba pe traseu....
Si eu am scris SF ('96) cum ca Romania va produce prin 2010 nu stiu cate sute de MW din biomasa, dar nici atunci nu credeam ce scriu.
In plus hartia suporta orice atata vreme cat cineva plateste!
Cel mai lung traseu cu superconductoare este posibil de realizat tocmai din Sahara si pina-n Europa, daca se foloseste azot lichid, in principiu pompat din capatul sursei. Nu m-am interesat cam cit ar costa, dar din cite tin minte parca era fezabil. Nu am timp acum sa caut...
Plus ca nici nu sustine nimeni sa se alimenteze Europa intreaga numai si numai cu energie solara. Virful de consum principal se inregistreaza in timpul zilei.
Si pina la urma discutam teorii, pentru ca ... atit putem.
Acum, mingea e in curtea lui Putin. Daca stie sa se opreasca la timp, e inca bine. Daca se lasa condus de setea de revansa, e vai de noi. Putin face impresia unui om stapnit si inteligenr, superior lui Bush sau Sarkozy. Sa asteptam
P.S. Putin, stapanit? :)) De aia s/a dus cu tancurile peste gruzini si urla "RAZBOI", ca este stapanit!
In gulag cu tine, tovarase!
http://www.msnbc.msn.com/id/26116598
devind din ce in ce mai evident ca rusia are ocazia de a termina cu independenta georgiei !
_http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Georgia
**noi le-am dat niste tancuri (oricum costa intretinerea cat nu facea) iar israelieni LAR-160
(larom=varianta romanesca facuta sub licenta, mentionez asta ptr a evita speculatiile ieftine...)
_http://www.israeli-weapons.com/weapons/missile_systems/artillery/lar/LAR.html
_http://www.armyrecognition.com/europe/Roumanie/Exhibition/Expomil_2007_Defence_Exhibition_Bucharest_Romania/Expomil_2007_Pictures_Gallery_Defence_Exhibition_Bucharest_Romania.htm
_http://www2.hotnews.ro/articol_6468-Osetia-de-Sud-Invazie-georgiana-cu-tancuri-romanesti.htm
***obuziere autopropulstae georgeiene tip DANA
_http://en.wikipedia.org/wiki/DANA_(weapon)
_http://www.youtube.com/watch?v=b1fOPifWLBw
>>>aruncatoare de rachete georgiene tip RM-70
_http://en.wikipedia.org/wiki/RM-70
****posibila motivatie , daca este atacat iranul o perioada nedefinita de undeva ne trebuie petrol ....
_http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article4484849.ece
(politic cel putin pe termen scurt miscarea georgiana a fost o greseala , era clar ca rusia ii astepta
de mult la cotitura , avea un plan si mijloacele de riposta...)
is curios cine-i va mai scoate pe rusi din georgia si cu ce pret
_http://www.armada.ch/07-2/article-full.cfm
*varianta romaneasca este dispusa pe sasiu de Roman ; cabina blindata
_http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?p=3195707
*varianta georgiana este amplasata pe sasiu Mercedes ; cabina neblindata
_http://engor.blogcu.com/page2
*si inca rusii nu au folosit asa ceva ....
_http://www.youtube.com/watch?v=6suKiXqPNfE&feature=related
djan ) , prin Cecenia si Daghestan , pe tot parcursul
conductei de petrol , Rusia a declansat < conflictul
major > al secolului XXI .Jihadul - teroarea < noua >
( dupa fascism si comunism ) la umar cu aspiratiile democratice si afirmarea identitatilor nationale , in
buna si complexa colaborare cu ineresele economice ( energia ) , transforma Caucazul de
Nord intr-un focar de violente cu nimic mai prejos
decat razboaile mondiale . Si este pe malul opus
al Marii Negre - fata de ...Mamaia !
armenia si azerbaigian, apoi, atacul
unde isi baga coada americanii, izbucnesc numai conflicte, chiar si in zone in care de zeci de ani nu s-a intamplat nimic, adica sunt fabricate, ceea ce vedem prin filmele americane, de multe ori sunt inspirate din realitate...
si unii si altii sunt imperialisti, diferenta este ca americanii sunt mai eleganti in a cauta motive, au un aparat (administrativ, securitate, etc.) de un asemenea nivel incat chiar te face sa crezi ca este adevarat(chiar daca se verifica contrariul imediat)...
rusii sunt mai grosolani, dar si unii si altii urmaresc acelasi scop...americanii chiar au interese sa mentina conflicte in aceasta zona, dolarul sa primeze, si de ce nu, sa vina cu bazele in coasta rusiei...