Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), cea mai importanta alternativa la livrarile de petrol din Rusia, nu va fi afectata de conflictul din Georgia a anuntat compania turca Botas, citata de Reuters. Tranzitul prin conducta este in acest moment afectat de o explozie care a avut saptamina trecuta pe teritoriul Turciei.

Conducta care transporta petrol din Azerbaidjan si trece prin Georgia a fost afectata saptamina trecuta de o explozie revendicata de gherilele separatiste kurde, cu doua zile inainte de declansarea conflictului georgian, relateaza NewsIn.

"Pentru moment, nu asociem confruntarile dintre Rusia si Georgia cu conducta de petrol. Ne concentram pe repararea conductei", a declarat o sursa de la compania turca Botas, care a refuzat sa i se dezvaluie identitatea.

"Exporturile de petrol vor fi reluate cind conducta va fi reparata, confruntarile nu sunt un obstacol pentru exporturi", a mai spus sursa citata.

O alta sursa din compania turca a declarat luni ca reparatiile ar putea fi incheiate cel mai devreme intr-o saptamina sau doua. In prezent, conducta nu functioneaza.

Pretul petrolului a crescut saptamina trecuta la nivel mondial dupa anuntul exploziei.

BTC, a carei constructie a costat patru miliarde de dolari, poate transporta pina la un milion de barili pe zi, adica peste 1% din cantitatea mondiala. BTC transporta petrol de calitate superioara din sectorul azer al Marii Caspice spre portul Ceyhan de pe coasta turca a Marii Mediterane.

BTC este detinuta in proportie de 30% de compania britanica British Petroleum, 25% de compania azera Socar, alaturi de companiile americane Chevron si ConocoPhillips, cea norvegiana StatoilHydro, italiana ENI si franceza Total.