Saptamina aceasta Bulgaria va incepe construirea centralei nucleare de la Belene, a anuntat luni ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, relateaza AFP. Totodata, Sofia a cerut companiei germane RWE si celei belgiene Electrabel sa isi imbunatateasca din nou ofertele pentru prelurea unui pachet de 49% din actiunile unei viitoare centrale nucleare.

"Pe 3 septembrie la prinz, vom lansa proiectul de la Belene, unul dintre cele mai importante din intreaga Uniune Europeana", a declarat Petar Dimitrov.

Cu costul de 3,977 miliarde euro, construirea centralei - de o putere de 2.000 megawati - este asigurata de compania rusa Atomstroiexport, consortiul franco-german Areva/Siemens ocupindu-se de sistemele de securitate, conform NewsIn.

Incheierea a doua transe de cite 1.000 megawati este prevazuta pentru decembrie 2013, respectiv iunie 2014, a spus ministrul.

Lucrarile vor viza in prima faza demolarea unor foste instalatii si construirea de fundatii, in asteptarea aprobarii de la autoritatea nucleara bulgara pentru construirea primului tronson, incepind din martie.

Bulgaria a lansat proiectul dupa ce a fost obligata de UE sa inchida, in 2002 si apoi in 2006, patru tronsoane ale centralei de la Kozlodui, considerate depasite. Autoritatile bulgare vor alege in septembrie "un investitor strategic" pentru construirea si exploatarea centralei, intre compania belgiana Electrabel si germanul RWE. Cel care va cistiga va dispune de 49% din capital, partea majoritara urmind sa apartina statului.

Gestionarea finantarii proiectului va fi asigurata de banca franceza BNP Paribas.

Pe de alta parte, Bulgaria a cerut companiei germane RWE si celei belgiene Electrabel sa isi imbunatateasca din nou ofertele pentru prelurea unui pachet de 49% din actiunile unei viitoare centrale nucleare, a mai spus Petar Dimitrov.

"Ce este cel mai important este participatia finala din cadrul proiectului", a declarat oficialul bulgar si a adaugat ca se asteapta ca "ofertele finale sa fie adecvate".

Firmele candidate ar trebui sa isi imbunatateasca ofertele pina la mijlocul lunii, ceea ce ar permite Sofiei sa aleaga pina la sfirsitul lunii un cistigator pentru unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructura energetica din Uniunea Europeana (UE), potrivit declaratiilor lui Dimitrov.

Dimitrov spusese saptamina trecuta ca oficialii bulgari ar putea alege un cistigator la inceputul lui septembrie.

Oficialii bulgari cerusera in iunie companiilor RWE si Electrabel, detinuta de grupul GDF Suez, sa isi imbunatateasca ofertele initiale pentru pachetul minoritar de actiuni din cadrul proiectului. Costurile de constructie a noii centrale nucleare se ridica la 4 miliarde euro (5,86 miliarde dolari), potrivit oficialilor de la Sofia, scrie Reuters.

Dimitrov a spus si ca este posibila o cooperare intre cele doua firme dupa ce Bulgaria va anunta un cistigator. El a adaugat ca guvernul bulgar prefera ca bancile europene sa finanteze proiectul, dar nu exclude posibilitatea de a beneficia de propunerea Rusiei de a acorda un imprumut din bugetul de stat pentru proiectul de la Belene.