Croatia ar putea confirma luna aceasta un amplasament pentru un terminal de gaze naturale lichefiate la Marea Adriatica si ar putea incepe proiectul pina la sfirsitul anului, a declarat, joi, vicepremierul croat Damir Polancec, citat de Reuters. Terminalul ar fi gata in 2014 si ar putea fi realizat in colaborare cu cinci parteneri straini.

"Dupa doi ani de gindire, cred ca este timpul sa ne hotarim unde va fi amplasat terminalul", a spus Polancec. "Expertii considera ca portul Omisali din insula Krk, din nordul Adriaticii, este amplasamentul cel mai bun si cred ca guvernul va accepta propunerea", a precizat vicepremierul croat.

Damir Polancec a precizat ca guvernul ar putea lua decizia in decurs de doua saptamini.

Proiectul de gaze naturale lichefiate are scopul de a micsora dependenta Europei Centrale de conductele rusesti de gaze naturale si urmeaza sa fie construit de un consortiu alcatuit din trei firme croate si cinci companii energetice straine.

"Sper ca vom reusi sa terminam discutiile cu investitorii pina la sfirsitul anului, ca sa putem incepe proiectul. Terminalul, din punctul meu de vedere, ar putea deveni operational pina in 2014", a mai spus vicepremierul croat.

Cei cinci parteneri straini din cadrul proiectului sunt compania austriaca OMV, firma petroliera franceza Total, subsidiara Transgas a companiei germane de utilitati RWE, compania de gaze naturale din Slovenia Geoplin si Ruhrgas din Germania.

Partenerii croati, care vor sa detina un pachet de 25% din actiunile consortiului, sunt compania petroliera si de gaze naturale INA, compania de stat de electricitate HEP si compania de gaze naturale Plinacro.

Terminalul ar urma sa aiba o capacitate initiala de aproape 10 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, care ar putea fi extinsa ulterior la 15 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar investitia ar putea fi cuprinsa intre 700 milioane si 1 miliard de euro (1,45 miliarde dolari), a mai spus vicepremierul croat.

In prezent, Croatia importa 40% din necesarul sau anual de gaze naturale, 80% din produsele petroliere si circa 20% din necesarul sau de energie electrica.